Уникален спортен автомобил Triumph TR4 на британската полиция се продава на търг (СНИМКИ)

  • 11.07.2019 10:00 /
  • 806 /
  • 0
Уникален спортен автомобил Triumph TR4 на британската полиция се продава на търг (СНИМКИ)

Белият Triumph TR4 е бил използван от полицията през 60-те години на миналия век в качеството на скоростен автомобил за преследвания. Тези дни, след пълна реставрация, той ще бъде продаден на търг. Двуместната спортна кола е била приета в полицията на Есекс през май 1962 година. Целта ѝ е била да не се изостава от активно увеличаващите се скорости по британските пътища. 

Малко история 

Между 1934 и 1967 година единственото ограничение за скорост по британските пътища е било 30 мили в час (50 км/ч) в градските райони. Извън пределите на мегаполисите автомобилите са се движили с такава скорост, с която са могли те и техните шофьори. Легендарният "Триумф" TR4 е бил доставен от конвейера на полицията в Есекс в качеството на автомобил за бързо преследване макар и колата да не е била снабдена с някои елементи, необходими за тази цел. Липсвали са предпазните колани, покрива и място за транспортиране на заподозрени. 

Triumph TR4 е бил избран, защото е бил способен да достига скорост от 110 мили в час (170км/ч), както и да ускорява от 0 до 60 мили за малко над 10 секунди.

Характеристиките и особеностите 

Автомобилът е бил снабден с четирицилиндров двигател с обем от 2.2 литра. Отсекът на двигателя е имал вграден високоговорител за информиране на преследваните, че те трябва да спрат. Мощността на автомобила е била 100 конски сили. Такива характеристики за онова време са били доста внушителни, полицаите оценили транспортното средство по достойнство. 

Предната решетка на радиатора и багажника все още имат оригиналните полицейски знаци. Затова пък не е било възможно покривът на кабриолета да бъде боядисан в свойствения син цвят. В автомобила е била монтирана радиостанция от механиците в полицията в Есекс. Впоследствие обаче тя е била демонтирана след прекратяването на службата на колата. 

Екипът,  който стои зад възстановяването на "Триумфа", е получил радиото, за да се възстанови колкото се може повече автентичния вид на колата. Реставрираният Triumph TR4 ще бъде продаден на търга H & H Classics на 24 юли в Бакстън.

Любопитно е, че автомобилът, за чиято реставрация са отишли над 60 000 британски лири, ще бъде обявен с начална цена от само една лира. 

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ