Това авточудовище ускори до 322 км/ч през 1927 година ВИДЕО

  • 03.04.2023 8:06 /
  • 2702 /
  • 0
Това авточудовище ускори до 322 км/ч през 1927 година ВИДЕО

Реставрацията на "Слънчев лъч" – това е името на автомобила (Sunbeam) – се извършва от Националния автомобилен музей на Великобритания, за да е готов да отпразнува 100-годишнината от невероятния си рекорд.

Те казват, че "няма заместител на обема" и никоя турбина не може да спори с многолитров атмосферник. Разработчиците на "Голия охлюв", както още е известна колата, са се ръководили от това правило преди 100 години. Автомобилът е оборудван с два 22,5-литрови V12 двигателя.

Реставрацията ще изисква 300 000 британски лири, които музеят ще получи като дарения от физически лица и организации.

"Това е чудесна възможност да съберем средствата, необходими за вдъхване на нов живот на два самолетни двигателя и да позволим на Sunbeam да се движи отново", казва Мишел Кирван, ръководител на развитието в Националния автомобилен музей.

 "Ако можем да върнем този емблематичен автомобил в Дайтона, където беше поставен световният рекорд за скорост по суша, би било невероятно, особено навръх стогодишнината от рекорда", добавя той.

Единият двигател на Sunbeam Matabele V12 се намира в предната част на автомобила, а вторият отзад. Те са скрити от аеродинамична каросерия, заради формата на която колата получава прякора The Slug (гол охлюв).

През 1927 г. в Дейтона Бийч, пред 30 000 зрители, майор Сийгрейв ускорява колата до скорост от 327,96 км / ч. И това въпреки силния вятър, който духа по време на опита и поради което колата се плъзга, което на свой ред принуждава Сийгрейв да влезе линията на прибоя, за да забави колата.

От 1970 г. до днес автомобилът се намира в Националния автомобилен музей. Двигателите са блокирали преди почти 50 години, а сега това е просто купчина метал. Но работата по колата вече е започнала - старши инженерът на музея Иън Станфийлд вече е демонтирал задния двигател.

КОМЕНТИРАЙ