Тази находка предизвика възторг във феновете на BMW (СНИМКИ)

  • 12.04.2019 9:20 /
  • 3337 /
  • 1
Тази находка предизвика възторг във феновете на BMW (СНИМКИ)

Ексклузивен екземпляр на BMW M1, построен за поставянето на рекорд за скорост, ще бъде пуснат на търг на 13 април от аукционната къща Coys, който ще се проведе в рамките на изложението Techno Classica в Есен, Германия.

Този необичаен BMW M1 е преживял моменти на слава и забрава. В продължение на много години той бе смятан за изгубен, но въпреки всичко той е оцелял и сега чака новия си собственик, който ще вдъхне нов живот в суперколата.

Колата е направена през 1979 година. Две години след това тя е придобита от австрийския автомобилен журналист и автомобилен състезател Харалд Ертъл. Той завършвал спортната си кариера, тъй като колите, на които участвал в състезанията, не му позволявали да покаже добри резултати. Независимо от всичко през 1978 г. той става шампион на немската серия Deutsche Rennsport Meisterschaft зад волана на BMW 320i Turbo Group 5-spec, подготвен от отбора на Schnitzer Motorsport.

Уникално! Собственик спори вече почти половин век с BMW заради автомобил (СНИМКИ)

Ертъл възнамерявал да реализира своите знания и спортен опит в областта на тунинга, за да внедри състезателните технологии в автомобили за обикновените пътища. Придобитото BMW M1 било част от неговия план. Благодарение на подкрепата на концерна BP и на звездния списък на другите спомагащи брендове, той планирал да оборудва автомобила за работа с режим на редуциране на газта и да постави нов рекорд за скорост - над 300 км / ч. По това време газта се приемала като перспективен вид гориво за автомобилите.

Загадъчната история на Porsche 911 с неръждаема стомана от 1967 година (СНИМКИ)

Резултат от проекта се оказало рекордното постижение, което станало факт на 17 октомври 1981 година. В процеса на подготовка за поставянето на рекорда, автомобилът бил значително модифициран както външно, така и в техническото оборудване.

По време на събитието колата развира скорост от 301.4 км / ч (187.3 мили / ч), поставяйки нов световен рекорд за автомобили с втечнен газ.

Пред Харалд се разкрили привлекателни перспективи. Но съдбата решила друго - в навечерието на Коледа на 33-годишна възраст, той умира в самолетна катастрофа. Съпругата му Вера и синът му Себастиан оцеляват в катастрофата. Те изпратили колата в Британския музей Midland Motor Museum. След като се изяснило, че от музея започнали да изчезват автомобили, семейството сивърнало BMW обратно и колата се намирала в гаража, където дълго време била без ремонт и поддръжка. Семейството не можело да си позволи скъпото възстановяване на автомобила. Дълго време нищо не се знаело за съдбата на колата и всички мислели, че е изгубена. Но, за щастие, сега тя ще бъде продадена на търг и, надяваме се, отново ще засияе след реставрирането ... /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • НЕ МАЙНА
    15.04.2019 5:19
    ДИНЕРО ПЕР ЧАТАРА