Шок: Изгорял до основи скелет на спортно Ферари се продава за 2 милиона долара СНИМКИ

  • 04.07.2023 9:07 /
  • 453 /
  • 1
Шок: Изгорял до основи скелет на спортно Ферари се продава за 2 милиона долара СНИМКИ

Изгоряла каросерия на историческо Ферари ще бъде продадена на елитен търг. На официалния уебсайт на аукционната къща RM Sotheby's се появи необичаен лот.

Организаторите на търга смятат, че за опожарените останки на спортната кола трябва да се разиграе доста сериозна битка, все пак ще се продава една от 13-е състезателни Ferrari 500 Mondial Spider, произведено през 1954 година.

Според оценките на RM Sotheby's, за останките на Ferrari-то те ще получат най-малко два милиона долара, защото уникалната история на колата е потвърдена и от самия завод в Италия. 

Ferrari 500 Mondial Spider е състезателен автомобил с открита каросерия на Pinin Farina. Под капака се намира редови четирицилиндров атмосферен 2.0-литров двигател с два карбуратора Weber.

Мощността е изключителна за 1950-те години на миналия век  - 170 конски сили. Колекционерите оценяват Ferrari 500 Mondial Series I заради техния малък тираж, исторически победи и естетика.

Това конкретно шаси 0406MD има сложна съдба. Спайдерът е произведен втори (от серия от 13 автомобила) и отива при бившия заводски пилот Франко Кортес.

Възрастният състезател не постига големи победи зад волана на 500 Mondial. През втората половина на 1950-те години колата сменя собствениците си, редовно участва в европейски състезания, а през 1958 г. е изнесена в САЩ.

В началото на 1960-те години американците заменят италианската "четворка" с обемен V8, а след това в едно от състезанията болидът на Ferrari претърпява тежка катастрофа и избухва в пламъци.

Повече от 60 години останките от спортния автомобил сменят собствениците си, но никой не се заема с реставрацията.

Запазени са части от фабричното шаси, скоростната кутия и детайлите от задното окачване, както и двигателят от по-модерното Ferrari Mondial (0440 MD).

Ferrari потвърди историята на катастрофиралия автомобил, така че новият собственик ще има възможност да получи подкрепата на специалисти от Маранело.

Цената на изгорелите останки ще стане известна след месец и половина: търгът на RM Sotheby's приключва на 17 август.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Христо Гарвалов
    08.07.2023 13:59
    Дали ще има ненормалник,да даде толкова пари,за обгорена ламарина?