Революция на пазара: Ето какъв беше първият кросоувър в света ВИДЕО

  • 04.06.2021 9:20 /
  • 1579 /
  • 0
Революция на пазара: Ето какъв беше първият кросоувър в света ВИДЕО

Matra-Simca Rancho е кросоувър, произвеждан от автомобилното подразделение на френската авиокосмическа фирма Matra през периода 1977-1985.

Неговата уникалност се състои в това, че той се появява десет години преди термина "кросоувър". Тогава  колата беше представяна за специален начин на живот. Размита формулировка за автомобил извън сегментите. Но в много отношения Matra-Simca Rancho се превърна в модел за автомобилния дизайн на бъдещето.

Първоначално първият в света кросоувър беше позициониран като LAV (лек автомобил). Външно той представляваше някаква комбинация от пикап и ван. Подобно нестандартно решение е предизвикало интерес към модела.

Дизайнерите на Rancho са взаимствали някои решения от първото поколение Range Rover. А 15 години по-късно френският кросоувър се превърна във „вдъхновение“ за първото поколение Land Rover Discovery.

Корпусът на Matra-Simca Rancho е направен от стомана и фибростъкло. Всъщност новият автомобил е разширена версия на пикапа Simca 1100 с много допълнителни компоненти.

Защо през 90-те години дясното огледало на колите бе по-късо от лявото

Машината е оборудвана с 1,4-литров напречно разположен двигател. Каросерията и дъното са защитени със стоманени плочи. Двостенни резервоари за гориво. Това е позволило на кросоувъра да преодолява почти всеки офроуд терен.

В салона, предназначен за седем души, също имало достатъчно място за съхранение на вещи. За удобство на пътниците седалките от втория ред се "издигали" над предните. Ако имало нужда от превоз на обемисти стоки, вторият и третият ред седалки се сгъвали.

Вижте колата с най-необичайните задни фарове в автомобилната история ВИДЕО

За съжаление автомобилът така и не излиза с достоен наследник. Разбира се, без да броим цялата плеяда от модерни кросоувъри, които се оказаха невероятно успешни. Например Toyota RAV4, която се появи едва през 1994 г. - 17 години след Rancho. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ