Ретро ВИДЕО показа какво са били автомобилните състезания преди 120 години

  • 26.01.2022 9:47 /
  • 581 /
  • 0
Ретро ВИДЕО показа какво са били автомобилните състезания преди 120 години

Ако ви е интересно, какви са представлявали първите в човешката история автомобилни автомобилни състезания, то момчетата от King Rose Archive са ви приготвили подарък. Става дума за първото европейско състезание, което се е провело в селска местност през 1902 година. 

Удивителното е, че състезанието въобще е било заснето - камерите с лентата тепърва са започвали да стават популярни и са стрували баснословни пари. Затова се е снимало далеч не всичко и доста малко. За съжаление, от кадрите не може да се определят марките и моделите. 

Състезанието със 120-годишна давност не прилича на съвременните състезания. Тогава пътищата с твърдо покритие въобще не са били много, затова състезанието прилича повече на рали. Следователно това е и най-възрастният вид надпревара.  

Не може да се твърди със сигурност, но най-вероятно става дума за състезанието Париж-Виена от 1902 година. Ако това е така, то победителят в надпреварата е бил Масрел Рено - братът на Луи и Фернан Рено. Получава се, че Renault е първият шампион (или един от първите) в автомобилните състезания?

Това не е точно така. Първото състезание, в което са участвали и пари машини, е стартирало на 19 декември 1893 година в Париж. Маршрутът е стигал до Руан, а първият бензинов автомобил, достигнал до финиша, е Peugeot, който е бил управляван от Жорж Албер Леметр.

Състезанието е било спечелено от Албер де Дион с автомобила De Dion-Bouton с парен двигател. 

КОМЕНТИРАЙ