Показаха първата и най-странната кола на Елизабет II, ще се изненадате много СНИМКА

  • 12.09.2022 8:54 /
  • 9611 /
  • 0
Показаха първата и най-странната кола на Елизабет II, ще се изненадате много СНИМКА

В гаража на Елизабет II имаше не само Лендровуръи, Ягуари, Ролс Ройси и Астон Мартин. Елизабет II  се е возила и на ... Ситроен! 

Кралицата през целия си живот е ценила автомобилите. Тази си страст тя споделяше със своя съпруг, принц Филип. И всичко е благодарение на странното Ситроенче, на което тя се е возила като млада. 

В музея в Сандрингам, където се намира една от кралските резиденции, до скоро имаше изложба на удивителни вещи на кралицата. В частност, транспортни средства, принадлежащи на Уиндзор: от гигантска пожарна кола Merryweather от 1939 годинаа до малкия C4 Citroënnette от края на 20-те години на миналия век. 

За нас най-интересен е именно този C4 Citroënnette.Това е изцяло електрически автомобил, разработен още през 1928 година. Именно с него кралицата и сестра ѝ принцеса Маргарет са се возили в детството си. 

Дължината на автомобила е 1.9 метра, а моторът му се захранва от 12-волтов акумулатор. Максималната скорост на електромобила е била 15 километра в час. 

През 1950-а година автомобилът е имал нужда от реставрация и тогава оригиналната решетка на радиатора на C4 е била заменена с решетка от Daimler. Защо?

Защото този автомобилен производител е бил първият официален доставчик на автомобили на британската корона. 

По-късно автомобилчето е било подарено на принц Чарлз, оттам идва и регистрационния му номер PC 1953 (инициалите на Prince Charles и годината на подаряване).

 

КОМЕНТИРАЙ