Не просто варел с колела: 6-е най-красиви класически автомобила на всички времена

  • 30.07.2019 9:00 /
  • 997 /
  • 0
Не просто варел с колела: 6-е най-красиви класически автомобила на всички времена

Когато автомобилът е добре проектиран, той е много повече от просто един варел с колела, който ще ви закара от точка А до точка Б. Той се превръща в придвижващ се шедьовър на изкуството. За разлика обаче от красивата картина или снимка, колата трябва също и да е функционална, за да се справи с трудностите по пътищата и дълго да служи на своя собственик. 

Имайки това предвид, нека да разгледаме шестте най-красиви класически автомобила на всички времена. 

Обърнете внимание, че това не е класация. Не става дума за това, кой превъзхожда другия. Те са тук, за да им се възхищаваме и да намираме онези неща в тях, които ни карат да въздишаме в захлас. 

1. Mercedes-Benz 300SL Gullwing

Мнозина смятат, че Mercedes-Benz 300SL Gullwing е златният стандарт: в него има всичко, което може да се иска от една красива кола. Простите, широки линии на каросерията обединяват в себе си класиката и спорта. Плюс, този модел има една особеност: великолепните врати във формата на крила на чайка. Когато вие говорите за велико изкуство, винаги се откроява един елемент: усмивката на Мона Лиза, пленителните къдрици в картината "Звездна нощ" на Ван Гог. Но в дадения случай това са въпросните крила на чайка. Може цялата останала част на автомобила да ви спира дъха, но точно тези врати го правят незабравим за вашето съзнание. 

2. Chevrolet Corvette C2

Corvette има страшен вид с дългия си капак и чистите линии на каросерията, които образуват красив спортен автомобил. Понякога, обаче, малките прищевки на характера естетически подчертават колата. В дадения случай това са разделения заден прозорец - необичайна черта и една от онези уникални детайли, които правят Corvette C2 незабравим.

3. Jaguar E-Type

Енцо Ферари веднъж казал, че E-Type е най-красивата кола, която той някога е виждал. Това е много сериозен комплимент от този именит конкурент. На пръв поглед, неговите характеристики са типични за спортен автомобил: дълъг преден капак, малък просфет и т.н. Но E-Type представя всичко това с такава елегантност, че излиза извън рамките на нормите, за да стане нещо повече. 

4. Jaguar XKSS

Трябва да се отбележи, че Jaguar е единственият производител с повече от една кола в този списък. За това си има доста сериозни причини. По-точно, става дума за един от крайъгълните камъни на автомобилния дизайн, от ранните му години  (XK120, XK140) до златния му век E-Type, та чак до неговото скорошно възраждане с F-Type (автомобил, който със сигурност би бил в този списък, ако не се бяхме ориентирали строго към класиката. 

Jaguar XKSS е по-заоблен спортен автомобил, който е предшествал по-елегантния E-Type. Фаворитът на Стив Макуин и е лесно да се разбере защо. 

5. Ferrari 250 GTO

Произведени са само 39 бройки. Вероятно това е и едно от нещата, които увеличават неговата привлекателност. Изданието "Популярна механика" го нарича "най-горещият автомобил на своето време", но дори и това описание не може да опише великолепието на тази кола. Конструкцията на каросерията също е изпитана и на пътя. Крайният резултат е печеливша комбинация от форми и функции. 

6. Aston Martin DB5

Въпреки това, че Aston Martin DB5, вероятно, е по-класически, отколкото "красив", той присъства в този списък, за да се добави правилната пропорция. Ако  го погледнете, то вие няма да откриете конструктивни особености или гръмки функции, но, като цяло, колата си изисква внимание поне заради своите идеални пропорции. Не е учудващо, че този автомобил е избран лично от Джеймс Бонд. Все пак той е изискан, стилен и спиращ дъха. 

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ