Намериха Jaguar насред полето и го продадоха за 1 милион долара СНИМКИ

  • 21.02.2022 9:17 /
  • 2789 /
  • 1
Намериха Jaguar насред полето и го продадоха за 1 милион долара СНИМКИ

Изключително редкият Jaguar XK120 SE от 1954 година е изложен за продан на търг от аукционната къща Bonhams. Купето е имало доста сложна съдба: в началото на 70-те години на миналия век изоставеният Jaguar е бил намерен насред поле в северо-източната част на САЩ, до средата на първото десетилетие след 2000-та година двувратката е била консервирана в частна колекция, а процесът по реставрирането ѝ започнал едва през 2015 година. 

Възстановяването на уникалната ретро кола отнело 6275 човекочаса, но работата била извършена на най-високо ниво, затова ориентировъчната продажна цена на ретро бижуто е между 0.9 и 1.3 милиона долара.  

Изключителната работа по реставрацията на ателието Classic Motor Cars (CMC) е била призната на конкурса за елегантност, проведен в Пебълс бийч през 2017 година. Специалистите от ателието CMC са успели да запазят оригиналните агрегати и да постигнат максималния автентичен вид на колата, водейки се по изходните спецификации. 

Не сее разминало без трудности - част от детайлите (фаровете и задното стъкло) е трябвало да се изработят чрез 3Д принтиране. Ситуацията е била усложнена и от това, че цветни снимки на автомобила така и не се намерили, а в края на 50-те години на миналия век собственикът на "Ягуара" пък бил изцяло пребоядисал каросерията и покрива. 

Под капака е запазен редовия шестцилиндров двигател с два разпределителя с обем от 34.4 литра и мощност от 162 литра. Тягата се предава на задната ос през 4-степенна механична скоростна кутия. Салонът е изработен от светло кафява кожа и велур.  

Търгът ще се състои на 3 март и по оценка на Bonhams за възстановения Jaguar XK120 SE с каросерия на Pinin Farina ателието ще получи около 1 милион долара.  

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Кибик
    22.02.2022 7:08
    "разпределителя с обем от 34.4 литра и мощност от 162 литра" алооуууу преводачите тва да не ви е бидон за кисело зеле. Бахти авто сайта дето сте.