Моделът, който промени съдбата на BMW СНИМКИ

  • 16.12.2022 12:50 /
  • 3725 /
  • 1
Моделът, който промени съдбата на BMW СНИМКИ

Малцина знаят, че BMW няколко пъти е била на ръба на фалита, особено в следвоенния период, когато покупателната способност е била ниска и повечето хора не са могли да си позволят луксозните й модели.

Различните производители на автомобили имат възходи и падения и това не може да се избегне. BMW постепенно се възстановява напълно в края на 70-те години, когато дебютират нови модели.

На приложените снимки можете да видите един от тях - Series 3, по-специално това е първото поколение. Произвежда се от 1975 до 1982 г. под индекса E21 и се счита от мнозина за повратна точка в немското автомобилно производство.

Серия 3 се е предлагала с четири- и шестцилиндрови бензинови двигатели, но на пазара в САЩ топ версията е 320i. Въпреки че американците били свикнали с двигатели с по-голям обем, а BMW предлагала в Европа модели 320/6 и 323i с шестцилиндрова редова конфигурация, тя не отговаряла на американските стандарти за вредни емисии.

Поради тази причина 320i е можело да се поръча само с 2-литровия бензинов двигател, който развива 125 к.с. и максимален въртящ момент от 172 Nm. Той може. да достигне 100 км/ч от място за 10,5 секунди и максимална скорост e 180 км/ч.

Днес тези цифри могат да изглеждат посредствени, но преди четиридесет и няколко години те са били сравнително добри. Макар че с цена от 9 735 долара (39 799 долара днес) BMW определено не е било евтино.

И тук е необходимо да се спомене, че автомобилната индустрия "отвъд океана" в края на 70-те години предлагала предимно грамадни модели, така че BMW, което е било по-бързо от бавните Cadillac или Lincoln, със сигурност заслужава похвала.

Легенда от 80-те: Продава се най-редкият спортен автомобил на BMW СНИМКИ

Трябва да се обърне внимание, че скоростната кутия на този автомобил е четиристепенна механична, въпреки че е имало модификации с петстепенна скоростна кутия.

Как Porsche помогна за създаването на уникален съветски автомобил СНИМКИ

Един от тези модели наскоро беше поставен на търг. След десетдневно наддаване най-високата цена е била 10 250 долара. Собственикът се е отказал да продаде автомобила на тази цена. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Нищо специално
    16.12.2022 20:22
    В това БМВ. Колата която спаси БМВ от банкрупт е БМВ Изета. И подкрепата на немските пощи. Една Изета в наше време струва колкото 3 БМВ Е21. Има и други интересни модели на БМВ които са икони в наше време….но Е21 определено не е част от тях.