Китайски майстор изуми мрежата, възстанови изоставена съветска лимузина ВИДЕО

  • 18.07.2023 7:15 /
  • 5240 /
  • 0
Китайски майстор изуми мрежата, възстанови изоставена съветска лимузина ВИДЕО

В Китай майстор възстанови изоставена лимузина от СССР. В социалните мрежи на Поднебесната империя беше тиражирано осемминутно видео, в което автомобилистът споделя най-трудния процес по възстановяване на забравения ГАЗ-12 ЗИМ.

Шестместният седан беше доставен в ужасно състояние със силно повреден интериор и циментирано (!) багажно отделение, но в резултат на усърдните часове на работа бе постигнат почти невъзможния резултат - колата да се доближи до фабричния си вид.

Съдейки по видеото, "ЗИМ" е стоял неподвижен няколко десетилетия. Предното стъкло  на колата е счупено, а някой е забъркал циментов разтвор в багажника.

В същото време ръждясалата каросерия все пак е успяла да се спаси от тоталната корозия, като лимузината също е запазила почти всичките си оригинални части - дори гумите изглеждат на същата възраст като 65-годишния модел!

При почистването на всичките компоненти от мръсотия, боя и ръжда се оказа, че много от частите могат да бъдат възстановени с малко допълнителен труд.

Хромът напълно придобил оригиналния си вид след химическа обработка. Било е възможно е да се даде втори живот на фаровете, джантите и предната броня, но гумите и вътрешната тапицерия е трябвало да бъдат сменени, при което китайският майстор въобще не се интересувал от запазването на автентичния вид на автомобила.

ГАЗ-12 се произвежда до 1960 г., но най-вероятно китайският ZIM е по-стар: колата вероятно е внесена в Китай в средата на 50-те години на миналия век, когато Мао Дзедун се заема да създаде национална кола за партийния елит и решава да използва постиженията на съветските инженери.

Марката Hongqi, основана от китайския лидер, е жива, но автомобилният завод в Горки отдавна не произвежда автомобили.

 

КОМЕНТИРАЙ