Как Маргарет Тачър и принцеса Даяна направиха този автомобил известен СНИМКИ

  • 10.10.2021 9:50 /
  • 2447 /
  • 0
Как Маргарет Тачър и принцеса Даяна направиха този автомобил известен СНИМКИ

На 8 октомври 1980 г. дебютира един от най-забележителните британски автомобили - Austin Metro. Интересно е, че само два дни по-късно, по време на откриването на Международното автомобилно изложение в Бирмингам, Маргарет Тачър, министър-председател на Великобритания, се качва зад волана на автомобила и пристига с него на събитието.

Но списъкът на знаменитостите, които са направили автомобила известен, не свършва дотук. През 1982 г. бъдещата принцеса Даяна го купува малко преди сватбата си с принц Чарлз и чрез него се спасява от любопитните папараци.

Първоначално автомобилът Metro е замислен като заместител на изключително популярния Mini. Неслучайно първоначално се е наричал Mini Metro. Той е с компактна двуобемна каросерия с три врати, но все пак е разработен за петима пътници. Той е проектиран от Дейвид Бач и Харис Ман.

Продава се личният автомобил на принцеса Даяна с уникален талисман СНИМКИ

Austin Metro е оборудван с карбураторен двигател: 1,0-литров с мощност 41-48 к.с. или 1,3-литров с мощност 61-63 к.с. Максималната скорост е от 140 до 166 км/ч. През 1981 г. към 4-степенната механична трансмисия е добавена автоматична трансмисия. Максималната скорост с него е по-малка: от 125 до 148 км/ч.

Интересна особеност на автомобила е иновативното окачване на колелата - Hydragas. Там вместо традиционните отделни пружини и амортисьори са използвани пълни с течност блокове, за да се осигури по-голям комфорт на возене.

Експерт обясни каква е причината за смъртта на принцеса Даяна

През 1984 г. автомобилът претърпява обновяване - предната част и интериорът са променени. Трябва да се отбележи, че автомобилът се предлага и като хечбек с пет врати. Съществувала е и търговска версия - ван, който по-късно така е и наричан Metro-van.

Поради процесите, протичащи в английската автомобилна индустрия, автомобилът променя името си повече от веднъж - MG Metro, Rover Metro и т.н. Общо за периода 1980-1998 г. са произведени 2 милиона 078 хиляди 218 автомобила Metro. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ