ИЖ Лидер: Единственият екземпляр на съветски супербайк ВИДЕО

  • 12.04.2021 9:41 /
  • 2322 /
  • 0
ИЖ Лидер: Единственият екземпляр на съветски супербайк ВИДЕО

В края на 80-те години на миналия век Ижмаш е разработвал мотоциклет за съпровождане на кортежи и патрулни служби - проектът е предвиждал малко серийно производство, но в историята на тези двуколесни машини, за съжаление, са останали само единични екземпляри.

Най-вероятно, заснетият от Youtube-канала "Автомобилная Россия", ИЖ Лидер с мотор РД-601 е единственият от въпросните прототипи. Моторът е изложен в Музея на техниката Вадим Задорожний. 

Роторният двигател с две секции с водно охлаждане, разработен в АВТОВАЗ, е имал обем от 613 кубични сантиметра и е развивал 52 конски сили при 6000 оборота в минута и 51 Нм при 3500 об/мин.

Задното колело се е задвижвало чрез кардан. Динамитала е обещавала да бъде доста сериозна, затова моторът е имал дискови хидравлични спирачки и на двете колела, при което предният диск е бил двоен. 

Освен това, Лидера, е съществувал и друг варианта ИЖ Вега(ИЖ-8.201), който е имал тяло с по-остри ръбове, придаващо на облика на мотора допълнителна динамика. 

А освен версията с роторния двигател, се е планирала и модификация с 4-цилиндров опозитен (боксеров) мотор. За съжаление перестройката, разпада на СССР и последвалия крах на завода за мотоциклети (ИЖМото фалира през 2008) поставят кръст върху тези интересни проекти. 

КОМЕНТИРАЙ