Историята на знаменития автомобил от "Кавказка пленница" ВИДЕО

 • 03.12.2022 9:50 /
 • 6210 /
 • 2
Историята на знаменития автомобил от "Кавказка пленница" ВИДЕО

В съветската комедия "Кавказка пленница" ( пълно заглавие Кавказка пленница или новите приключения на Шурик) може да се види един много необичаен микробус. Изглежда като чуждестранен автомобил, но в действителност е създаден от украински специалисти.

Този микроус се нарича "Старт" и е разработен в авторемонтната база в Северодонецк през 1963 г. Авангардният дизайн на микробуса е създаден от художника и инженер Юрий Андрос, информират украинските издания.

Машината е базирана на рамното шаси на "Волга" ГАЗ-21, от която е заимстван и двигател с мощност 75 к.с. Автомобилът има 12 места и максимална скорост 100 км/ч.

Корпусът е изработен от иновативен за онова време материал - пластмаса. Пластмасовият корпус се оказва много здрав и издържа на падане от 12-метрова височина.

Първият екземпляр от модела "Старт" е изпратен на 1000-километрово пътуване. Необичайният микробус е демонстриран на изложба на националните икономически постижения, вестниците и телевизията разказват за него, а Никита Хрушчов се е заинтересувал от него.

Въпреки това "Старт" не се превръща в масово произвеждан модел. Произвежда се на малки партиди, тъй като ГАЗ не бързал да осигури шасита и двигатели. Машината се произвежда основно по поръчка на предприятия и организации.

Понякога дори се налагало да се взимат резервни части от стари "Волги", които са били бракувани в таксиметровите паркове.

Рядък и необичаен кабриолет ВАЗ-2105 е открит в Германия СНИМКИ

По правило "Старт" се използвал като маршрутно такси или за превозване на работници от различни предприятия. Един от микробусите бил оборудван с мощна радиостанция с високоговорители.

Впоследствие производството на "Старт" е организирано в Луганския завод за сглобяване на автомобили, а през 1967 г. е преместено в Коростен в Житомирска област.

BMW 767iL Goldfisch: Тайният проект от 80-те години с огромен двигател V16 ВИДЕО

Според различни източници до 1970 г. са произведени от 150 до 200 екземпляра. Днес той е истинска рядкост, тъй като са оцелели само няколко от тези уникални микробуса. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Бай Х..
  03.12.2022 16:43
  Личи си как е създаден с брадва,а вътре всичко е от Волга ! Прав е Фюрера;руснаците още 100г.няма да могат да произведат автомобил,който да се движи нормално-справка,новият Китайски Москвич !!!
 • СССР
  03.12.2022 23:25
  Да здравствует великий Советский союз! Смерть фашизму, капитализму и мировому империализму!