Гръм и мълнии: Палим двигателите на ретро коли рекордьори ВИДЕО

  • 14.09.2020 8:43 /
  • 665 /
  • 0
Гръм и мълнии: Палим двигателите на ретро коли рекордьори ВИДЕО

Нов епизод, посветен на старите състезателни коли, публикува ютуб каналътCars and Engines. Този път клипът е посветен изключително на довоенната техника.

Днес ние ще можем да разгледаме наистина уникални автомобили. И главното - да чуем как те ръмжат. 

Един от най-интересните образци, с който започва клипа, е легендарният Napier-Campbell Blue Bird с авиационен W-12 двигател с мощност от 500 конски сили 

Това е автомобил рекордьор, на който се е возил неговият създател Малкълм Кембъл през 1928 година и за първи път в историята е успял да искори над 200 мили в час. 

Рекордът, поставен в Дейтона Бийч, е 206,956 мили в час (333,063 км/ч). Представете си как се возите с такава скорост в този варел. 

Колите с авиационен двигател в днешната подборка са няколко - до Втората световна война това е било доста разпространена практика 

Също прави впечатление колата Babs Liberty L-12, която има скоростна кутия и верижно задвижване от знаменития Blitzen Benz.

Като цяло, Liberty L-12 разполага с американски авиодвигател V12 с обем от 27 литра и мощност от 400 конски сили, използвна по време на първата световна война и след това.

Послушайте го как звучи, а след това преминете към останалите автомобили. Те не са по-малко интересни. 

 

КОМЕНТИРАЙ