Застраховките за електромобили скочиха до небето във Великобритания, ето защо

  • 31.01.2024 8:17 /
  • 1940 /
  • 0
Застраховките за електромобили скочиха до небето във Великобритания, ето защо

Цените на застраховките за електрически автомобили скочиха в Обединеното кралство и ето защо. Анализаторите на Bloomberg обърнаха внимание на 50% увеличение на цените на застраховките за електрически превозни средства през 2023 г.

Според британския брокер Howden Group застраховката на средностатистически електрически автомобил ще струва 1344 паунда (около 3000 лева), което е приблизително два пъти повече от цената на полица за бензинов или дизелов автомобил.

Застрахователите казват, че цените на полиците се основават на честотата на щетите и цената на резервните части. Според изчисленията на Howden Group изплащанията за искове за електрически превозни средства са с 35 процента по-високи, отколкото за подобно превозно средство с двигател с вътрешно горене.

Самият ремонт отнема повече време заради недостига на монтьори, обучени да ремонтират електрически автомобили.

Скъпите застраховки са един от факторите, забавящи навлизането на електрически превозни средства в Обединеното кралство. Други причини включват слабо търсене на резервни части за модели, захранвани с батерии, бърза загуба на пазарна стойност и бавно развитие на инфраструктурата за зареждане.  Миналата година за първи път в Обединеното кралство делът на електрическите превозни средства в общите продажби на нови автомобили спря да нараства .

В ТОП 30 на британските продажби единственият модел без двигател с вътрешно горене е Tesla Model Y на пето място (35 899 броя). Четири „традиционни“ автомобила се продават по-добре: Ford Puma (49 591), Nissan Qashqai (43 321), Vauxhall Corsa (40 816) и Kia Sportage (36 135). В челната десетка на бестселърите са още Hyundai Tucson, MINI Hatch, Nissan Juke, Audi A3 и Vauxhall Mokka.

 

КОМЕНТИРАЙ