Защо все още не трябва да си купувате употребявана електрическа кола

  • 24.10.2023 9:07 /
  • 2700 /
  • 3
Защо все още не трябва да си купувате употребявана електрическа кола

Цените на употребяваните автомобили са се повишили с около 40% през последните няколко години и затова някои купувачи обмислят употребявани електрически превозни средства като алтернатива.

Средно електрическите автомобили изискат по-малко разходи за зареждане и поддръжка. Нещо повече, електрическите автомобили се обезценяват по-бързо, което може да увеличи шансовете ви да получите добра сделка.

Струва ли си обаче да инвестираме в употребявани електрически автомобили в момента?

Първото нещо, което трябва да се отбележи е, че пазарът на употребявани електрически превозни средства е нещо доста уникално. Само около 1% от всички автомобили по пътищата днес са електрически превозни средства. Това означава, че много от тях все още са с първоначалните си собственици и много използвани модели може да са остарели.

Ранните модели може да предоставят сравнително достъпна алтернатива, но технологията на електромобилите напредва бързо и може да им липсват основни функции като ефективно охлаждане на батерията.

От друга страна, по-новите EV модели може да се окажат по-скъпи от чисто новите автомобили с ДВГ поради проблеми с доставките и съкращения на производството.

Около 17,5% от пазара на употребявани електрически превозни средства се състои от превозни средства, които са само на три години и имат цени, близки до тези на новите модели. На този нестабилен пазар трябва да се конкурирате с евтини, но често дефектни коли и да ги препродавате на завишени цени.

Струва си обаче да се помни, че употребяваните електрически автомобили имат същите ограничения като новите.

Един от основните проблеми е липсата на зарядни станции. В зависимост от това къде живеете, осигуряването на зареждане за електрическо превозно средство може да остане предизвикателство, особено за употребявани модели.

Освен това, EV батериите губят капацитет с течение на времето. До тук добре, но ако се добави и това, че батерията на вашето използвано EV вече има ограничен обхват, тогава липсата на станции за зареждане може да бъде сериозен проблем.

Електрическите превозни средства са бъдещето на автомобилостроенето и ще стават все по-лесни и по-достъпни за закупуване с течение на времето.

Днес обаче закупуването на употребявани електрически превозни средства представлява редица предизвикателства, включително нестабилност на пазара, ограничена инфраструктура за зареждане и проблеми с батерията.

Ако търсите надежден и стабилен вариант за придвижване, може би си струва да помислите за традиционни автомобили с двигател с вътрешно горене.

С течение на времето пазарът на употребявани електрически превозни средства ще се подобри и те ще станат по-привлекателни опции.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Баджанака (на Хана Крум)
    24.10.2023 21:03
    А нова пък въобще! Ама будали да висят по зарядни станции - дал господ!
  • Жоро
    24.10.2023 22:58
    Не само употребявани, но и нови електрокарчета не трябва да се купуват! Пълна загуба е!
  • Христо
    26.10.2023 10:28
    Когато започнат да ги подаряват мога да си взема. Да ходя до магазина.