Защо в САЩ карат камиони с големи предни капаци, а в Европа не

  • 12.04.2023 9:30 /
  • 219502 /
  • 3
Защо в САЩ карат камиони с големи предни капаци, а в Европа не

Камионите с дълги предни капаци са най-често срещани в Съединените щати. Междувременно в Европа се използват предимно камиони с кабина, които някога също са били изключително популярни и в Северна Америка. Защо тогава се е завърнал дизайнът с големите предни капаци?

И дори новият електрически камион Tesla Semi има малък капак, въпреки че по принцип не се нуждае от него.

Кабинковите камиони и камионите с големи предни капаци имат своите плюсове и минуси. Но причината, поради която Европа и Америка са следвали различни пътища, се крие в законодателството. По-специално, всичко е свързано със законите относно дължината на автомобила.

Камионите в Европа не трябва да надвишават определена дължина (20 метра). В САЩ през миналия век подобни закони също са били в сила. Но след промяна на правилата в края на 1970-те години ограничението за максимална дължина започва да се прилага само за ремаркета. Затова транспортните компании започват  да преминават към камиони с дълги предни капаци. 

Плюсовете на камион с кабина са по-добър изглед от седалката на водача и по-добра маневреност благодарение на късото междуосие. Това важи с пълна сила за Европа, където пътищата са тесни, но не и за Америка.

В САЩ преминаването към кабини с дълъг преден капак дава на шофьорите повече място, а площта за почивка зад седалката им си е направи един малък апартамент. Височината на кабината също е намалена, което улеснява влизането в нея.

Извеждането на двигателя напред също намалява вибрациите в кабината, а дългата колесна прави хода на влекача по-плавен. Освен това, за да стигнете до двигателя, кабината на камиона с капак не е необходимо да се сгъва назад, губейки време за почистване на кабината и прибиране на всички хлабави предмети и неща, които могат да паднат.

И накрая, въпросът за сигурността. Камионите в Европа не могат, според правилата, да се движат със скорост над 90 км / ч, тъй като в случай на сблъсък с по-висока скорост водачът практически няма шанс да оцелее. Американските камиони в САЩ обаче имат право да се движат със скорост до 130 км / ч, което се позволява именно поради наличието на големия капак пред водача.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • цако
    12.04.2023 11:57
    Едно време всички бяха с муцуни докато не измислиха фериботите.Именно заради това ,да печелят място навряха муцуните при шофьора.Навсякйде по света камионите са камиони.Само тук са осакатени.Никаква грижа за живота на шофьора.Животните живеят по добре.
  • Питю Мищова
    13.04.2023 17:30
    Стани хамалин бе Цако, вместо да въртиш геврека.
  • Урсула
    14.04.2023 6:44
    Дали ше са праснеш със 90 или със 120 все в гъз :)))