Защо шофьорите на големите коли не виждат мотоциклетистите на пътя

  • 31.01.2022 9:43 /
  • 12639 /
  • 0
Защо шофьорите на големите коли не виждат мотоциклетистите на пътя

Учените определиха причината, поради която мотоциклетите са слабо забележими на пътя. Това бе установено в резултат на изследвания в Борнмутския университет във Великобритания, проведено под ръководството на Шел Силва, доктор по философия в гореспоменатия университет. 

Силва е собственичка на мотора BMW GS.

Силва е направила изследването, за да определи, защо шофьорът на кола вижда по различен начин мотоциклета спрямо друга кола. За целта специалистката, използвайки апаратура, е наблюдавала шофьорите, както и общото им здравословно състояние (пулс, кръвно налягане). 

Резултатите от изследването 

Било е установено, че големите транспортни средства по пътищата се възприемат от шофьорите на коли и мотоциклети като заплаха. Това означава, че всичките шофьори еднакво добре виждат големите автобуси и камиони. Но малките обекти, включително мотоциклетите, се възприемат по друг начин. 

Мотоциклетистът забелязва на пътя всичките обекти, които са по-големи от мотоциклета. Автомобилистът обаче не вижда всичките участници в движението. 

В резултат на изследването е било установен любопитен и едновременно тревожен факт: сляпото петно в очите на човека обяснява причината, поради която шофьорите на колите не забелязват мотоциклетистите до себе си. Силва също заявява, че при сакадичna маскировка (сакада е бързо едновременно и еднопосочно движение на очите) мозъкът на човека избирателно блокира визуалната информация по време на движение на очите. 

Това може да е причината за това, че шофьорите на транспортните средства не забелязват мотоциклетистите. 

Препоръки към мотоциклетистите 

Шел Силва казва, че мотористите трябва да могат да четат много добре пътната ситуация и поведението на останалите участници в движението, за да определят кой може да ги вижда и кой не. 

След проучването на резултатите от изследването авторът препоръча на водачите на мотоциклети преди завои или други маневри да се движат поо-близо до разделителната линия, а не по центъра на пътното платно. Това действие с по-голяма вероятност ще предизвика зрителна реакция у автомобилистите и ще привлече вниманието им. 

Препоръки за водачите на коли 

В резултат на изследването е изяснено, че автомобилистите трябва да бъдат по-внимателни на пътя За това, че те понякога не виждат мотоциклетистите, мотористите не са виновни. Шофьорите трябва да спазват безопасна дистанция между колата и мотоциклета. 

То трябва да е 4 секунди. Особено внимателни те трябва да бъдат, когато става дума за кръстовища. Шофьорите на колите трябва да отчетат, че мигачите на мотоциклета може да останат незабелязани или да са неизправни. 

Затова трябва да се следят движенията на мотора преди завоя - повдигане на ръка, показващо желание за завиване, накланяне на мотоциклета, обръщане на глава. 

Трябва да се знае, че в случай на удар последствията за мотоциклетиста ще са винаги по-тежки. 

КОМЕНТИРАЙ