Защо понякога в колите има два отделни акумулатора

 • 08.11.2023 8:49 /
 • 20318 /
 • 3
Защо понякога в колите има два отделни акумулатора

Понякога в автомобилите можете да намерите не един, а два акумулатора. Защо това е така? Как работи тази схема? Какво общо имат спирачките и околната среда? Как са свързани помежду си тези батерии и възможно ли е да се извади една от тях? Днес ще разгледаме тези въпроси.

Насам и натам

Нека започнем с подчертаване на две типични схеми за използване на два акумулатора. Първият е по-често срещан и се състои от две идентични батерии, свързани или просто паралелно, или чрез разединител на батерията. Понякога има и последователно свързване на батерии и ще говорим за разликите в тези връзки по-долу.

Втората схема предполага наличието на две батерии, едната от които е основната, а втората е резервна. Тази опция е много по-рядко срещана и предимно при автомобили от висок клас.

Е, сега нека се опитаме да разберем тези схеми по ред. Обещавам да не навлизам много в теорията на амперите, волтовете и амперчасовете, но ще трябва да си спомня нещо от физиката.

Така че в почти всеки дизелов Mitsubishi (L200, Pajero или Pajero Sport) и някои други SUV често можете да видите две еднакви батерии, свързани паралелно. Понякога и двете са монтирани под капака, понякога единият може да бъде под капака, а втората някъде под седалката на водача.

Защо са две?

Тук всичко е просто: паралелното свързване увеличава общия капацитет, а две батерии с капацитет 75 Ah, свързани паралелно, правят една, но с капацитет 150 Ah.

Но в същото време все още има две, което означава, че има известно дублиране на системата. Очевидно решаващият фактор за стартиране на двигателя ще бъде способността на батерията да принуди стартера да работи.

За да направите това, е достатъчна само една (но винаги годна за обслужване) батерия, която ще осигури обичайното напрежение от 12 V за стартера. Но какво ще стане, ако  тя се изтощи? Тогава вторият акомултор ще помогне. 

Mitsubishi Pajero '2006–2011

Допълнителният капацитет също няма да бъде излишен. SUV често се оказва в условия, при които е необходимо да се използва лебедка, да включите „полилея“ на покрива (ако има такъв) и да използвате електрически уреди на паркинга. Но за да стартирате дизелов двигател в студено време, трябва не само да завъртите коляновия вал, но и първо да дадете възможност на подгревните свещи или дори на предварителния нагревател да заработят.

И тук наличието на батерия с голям капацитет (и така можете да оцените двете батерии, свързани паралелно) също е много полезно.

Mitsubishi L200 Triton Savana ADX '2013г

Както казахме по-горе, директното свързване на батериите не е единственият метод за паралелното им свързване. Недостатъкът му е очевиден: ако например не успеете да запалите двигателя сутрин, двата акумулатора ще се разредят едновременно. И това отменя предимството да имаш две батерии. Това означава, че по някакъв начин те трябва да бъдат накарани да работят по двойки, но в същото време да се запази известна доза автономия за всеки от тях.

За тази цел обикновено се използват специални устройства, които се наричат ​​устройства за разединяване на батерията.

Задачата на разединителното устройство е да планира работата на батериите по такъв начин, че да не ги разрежда едновременно (т.е. при някои условия те трябва да бъдат „разединени“ една от друга), но в същото време да зарежда и двете при други условия. Грубо казано, при стартиране на двигателя се използва една батерия, но ако тя не е достатъчна, ще се използва и втората.

Ако има заплаха от разреждане на втората батерия, те трябва да бъдат разделени отново, за да не се разреждат и двете наведнъж. Но когато двигателят работи нормално, трябва да се свържат и двете за зареждане.

Е, следете заряда им: ако една от батериите е напълно заредена (което на практика никога не се случва в реалния живот), можете да я изключите и да изпратите целия заряден ток към втората батерия.

За целта устройството следи напрежението на клемите на всяка батерия и възприема данните за него като управляващи сигнали за своя алгоритъм на работа.

Най-простите устройства за разединяване са изградени на базата на два диода или релейна верига, но обикновено те са още по-сложни и не могат без микросхеми.

Понякога (много по-рядко) двата акумулатора са свързани последователно. В този случай изходното напрежение не е 12, а 24 V. Например, такава схема се използва широко в Toyota (Land Cruiser 80 и някои други SUV го имат). Странно, нали?

Защо на автомобили с 12 волта напрежение в бордовата мрежа им трябват тези 24 волта?

Факт е, че японците много обичаха обемните двигатели, които трябваше да се въртят с мощни стартери при стартиране. Дори през 90-те години достатъчно мощният стартер беше или твърде скъп, или огромен - съществуващата по това време технология не позволяваше да се направи компактно и евтино.

Мъдрите японци решиха проблема просто: направиха 24-волтов стартер. Той изисква половината от тока, което означава, че намотките също ще бъдат почти наполовина по-големи.

Освен това четките и всички конектори, които умират по-бързо от твърде висок ток, отколкото от напрежение, ще издържат по-дълго по този начин. Решението е отлично по свой начин, но за да го приложите, ви е необходима втора батерия, защото в противен случай е изключително трудно да получите стартов ток и 24 волта едновременно от една 12-волтова батерия.

Toyota Land Cruiser '1995–1997

Вторият принцип на монтиране на две батерии е инсталирането на различни батерии, едната от които е основната, другата е резервна. Всъщност думата „резервен“ не пасва много добре: втората батерия се използва не по-малко от първата, основната. Но тя прави това само по необходимост.

Например, за да се гарантира, че спирачките работят. Да, да, класически пример е Mercedes-Benz E-class W211 преди фейслифта. „Cross-Eyed“ стана една от първите коли, които най-активно представиха втория малък акумулатор на масите. Вярно, не за дълго - само до фейслифта.

Причината е, че W211 преди рестайлинга използва спирачна система SBC. В нея влиза и електрическа помпа, която изпомпва спирачната течност. Очевидно е, че при внезапно прекъсване на тока помпата няма да може да изпомпва нищо и в този случай колата може да остане без спирачки.

Затова освен основната батерия (12 V, от 60 до 95 Ah в различните версии на W211), този Mercedes разполага и с малка допълнителна батерия (12 V, 12 Ah), която се намира под капака.

Смешно е, че основната батерия е поставена в багажника. Опитът за инсталиране на втора допълнителна батерия в този формат не беше много успешен: след рестайлинга системата SBC беше изоставена и резервната батерия стана ненужна. Това обаче е само началото на ерата на резервните (или по-точно допълнителните) батерии.

Mercedes-Benz E 320 CDI '2002–2006

В тези коли започнаха да се използват масово системите за старт-стоп, Hold и същите спирачки, чийто принцип е подобен на спирачките Mercedes SBC. Но най-вече е необходима втората батерия, разбира се, за старт-стоп.

Въпросът е не само, че на всеки светофар трябва да запалите двигателя, което чудовищно увеличава времето за работа на стартера и изисква много ток, но и че докато двигателят не работи, трябва се да взема напрежение от някъде за захранването на осветлението и климатроника, мултимедийната система и всичко останало, което не бива да “заспива” при кратко спиране.

И така, разбрахме основните схеми. Какви са характеристиките на техните неизправности и отстраняването на тези неизправности?

Ходим като двойка

Нека започнем с лесното - две батерии, свързани паралелно. Като цяло няма особена разлика в това дали двата акумулатора се изтощават или това го прави само единия: и в двата случая просто трябва да ги заредите. Тъжното е, че смяната на два акумулатора е два пъти по-скъпа от смяната на един, а при паралелно свързване те най-често имат приблизително еднакъв експлоатационен живот, поради което и двете трябва да се сменят наведнъж.

Често собствениците на автомобили с два акумулатора се разстройват и вземат смелото решение да сменят само единия акумулатор. Това не е много добро решение, защото убита втора батерия, която не приема заряд, така също ще намали значително живота и на новия акумулатор.

Не би било най-доброто решение да се откажете от втората батерия напълно, като я премахнете от колата. И причината не е митичното презареждане (батерията няма да вземе повече, отколкото може), а фактът, че цялата верига е проектирана за две батерии. Тоест, както капацитетът на чифт батерии, така и тяхното съпротивление във веригата са важни. Намесата в дизайна на кола по принцип не е добра идея (с редки изключения). Така че е по-добре да стиснете зъби и да купите два нови акумулатора. Естествено еднакви, защото батерии с различен капацитет в чифт няма да могат да се зареждат нормално.

Автомобилите с труден 24-волтов стартер в 12-волтова бордова мрежа стоят малко настрани. По правило една от батериите, свързани последователно, се счита за основна. През нея минава проводник към масата и към нея е свързана втора батерия, която се счита за допълнителна.

Сложността на системата се крие във факта, че е невъзможно да се изхвърли втората батерия - стартерът се нуждае от напрежение. Освен това, преди да бъдете принудени да запалите цигара, трябва да проучите ръководството с инструкции, в което обикновено се посочва коя батерия трябва да се използва по време на този вълнуващ процес.

Когато инсталирате нестандартни устройства, които изискват захранване, трябва да обърнете внимание и откъде да го получите. Въпреки това феновете на автомобилното аудио, дори в кола с една батерия, често инсталират втора (заедно с генератор с висока мощност), за да осигурят работата на субуфера с усилвател и не изпитват особени затруднения с тази инсталация.

За разлика от паралелно свързаните батерии, последователно свързаните батерии са по-взискателни към собственото си състояние. Тук няма резерв, има нужда от 24 волта, така че не е нужно да се надявате, че поне една от батериите ще ви спаси в краен случай. Най-вероятно тя също просто ще свърши. Ето защо много трябва да внимавате с това.

Прогресивните системи с основна и допълнителна батерия като цяло нямат кой знае какви претенции. Обикновено се презарежда само основната батерия; зареждането на втората по правило няма смисъл: поради малкия си капацитет тя бързо се разгражда с възрастта, така че е по-добре да я смените.

Добър индикатор за необходимостта от смяна е отказа на старт-стоп системата и ECO режима, които няма да се активират при неработещ старт-стоп.

При това няма да настояваме, че повредата на тези системи винаги изисква подмяна на допълнителна батерия, тъй като търсенето на всяка неизправност трябва да започне не с подмяна на резервни части, а с висококачествена диагностика.

Но за справка посочваме, че средно допълнителните батерии издържат 5-6 години, през които могат да се презареждат. И ако тази батерия е преминала този възрастов праг, по-добре е да я смените с нова. За предпочитане - заедно с основната, чийто среден експлоатационен живот също е 5-6 години.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Valentines
  08.11.2023 19:21
  Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба:----- https://mub.me/medik
 • driverf1
  08.11.2023 23:44
  Няма място за коментар.....,автора трябва да стане ПОЛИТИК,това да напишеш хиляда думи и нищо да не кажеш си е голямо майсторство.....
 • didonik
  10.11.2023 8:19
  Хванах се за главата от "журналистика". Аман!