Защо Германия рязко спря стимулите за електромобили?

  • 19.12.2023 10:43 /
  • 2368 /
  • 1
Защо Германия рязко спря стимулите за електромобили?

Германският канцлер Олаф Шолц, вицеканцлерът Робърт Хабек и министърът на финансите Кристиан Линднер обявиха своите мерки за икономии за бюджета за 2024 година. Сред тях: ранен край на екологичния бонус, т.е. субсидията за покупка на електрически автомобили от 6000 евро се отменя незабавно, пише Факти бг.

Информацията е на Bild.

Вече е ясно от кога се прилага това: почти веднага!

„От 17 декември 2023 г. не могат да се подават нови заявления за екологичен бонус до Федералната служба за икономика и контрол на износа (BAFA)“, обяви Министерството на икономиката и опазването на климата (BMWK) на Робърт Хабек. това се случи в събота сутринта.

Обещаното финансиране ще бъде изплатено

„Средствата, които вече са обещани, не се засягат от края на финансирането и ще бъдат изплатени“, обясняват от министерството. „Съществуващите заявления, които BAFA е получило до и включително 17 декември 2023 г., ще бъдат обработени по реда, в който са получени и, при условие че са изпълнени изискванията за финансиране, одобрени.“

Ще припомним, че екологичният бонус беше въведен от голямата коалиция през 2016 г. Оттогава са изплатени общо около 10 милиарда евро за 2.1 милиона електрически превозни средства. Първоначално бонусите трябваше да бъдат намалени през 2024 г. (до максимум 3000 евро), но сега виждаме внезапен обрат в решенията.

Професор доктор. Сахин Албайрак от TU Berlin каза пред Bild: „Това решение е удар върху прехода към мобилността и защитата на климата. С рязкото спиране на финансирането за електрически автомобили министърът на икономиката торпилира приемането на електрическото шофиране в Германия. Завърта ли се колелото наобратно?

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Христо
    19.12.2023 11:38
    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://da.gd/xlbio