Защо автомобилната електроника прецаква китайците

  • 09.08.2022 15:21 /
  • 5882 /
  • 0
Защо автомобилната електроника прецаква китайците

Системата за следене на състоянието на шофьора Driver Monitoring System (DMS) е призвана да улесни живота на шофьорите, правейки шофирането по-конфортно и безопасно. Собствениците на съвременни коли обаче в Китай се сблъскаха с неочакван проблем, пише CarNewsChina, който се превърна в един от най-обсъжданите теми в китайската социална мрежа Weibo.

Работата е там, че електрониката погрешно разпознава някои китайци като спящи, заради тесния разрез на очите и забранява използването на полуавтопилота.  

Проблемът получи широк отзвук след поста на китайския блогър DerekTLM в Weibo. Той се оплака, че DMS, монтирана в неговия автомобил, почти всеки път работи некоректно: шофьорът е постоянно уведомяван за това, че той заспива зад волана по време на пътуване с включена система за полуавтономно шофиране. Интересното е, че блогърът управлява колата XPeng - автомобил на китайска марка.

Както се оказало, не само DerekTLM изпитва трудности при взаимодействието си със системата за мониторинг. Той е бил подкрепен и от други блогъри, а също и от обикновени шофьори, на които DMS отказва използването на електронния асистент заради погрешно възприемане на разреза на очите. 

В свой пост DerekTLM е споменал и председателя на XPeng Х Сяопин. След това автомобилният производител е публикувал официално изявление за това, че е запознат с проблема и ще се постарае да го отстрани при следващите ъпдейти на софтуера. 

По данни на CarNewsChina, броят на автомобилите със системи за мониторинг на състоянието на шофьора в Китай се увеличава постоянно: през 2021 година спрямо 2020 година броят им се е увеличил до 543 000.

 

КОМЕНТИРАЙ