Запорожец по-бърз от Тесла? Да, има такъв! ВИДЕО

  • 15.09.2021 8:50 /
  • 849 /
  • 1
Запорожец по-бърз от Тесла? Да, има такъв! ВИДЕО

Интересен проект за построяването на електрическа реставрация на ретро кола бе реализиран в Украйна.Youtube-каналът Twin Battery technology, специализиращ в тягови акумулатори, разпространи клип, който показва комплекса от работите по построяването на Запорожец, способен да изпревари Теслу.

За база на проекта е послужил съветският ЗАЗ-965, наричан по народному "гърбавия".

В завода на тези автомобили са били монтирани двигатели с въздушно охлаждане, развиващи мощност 27-30 конски сили. Новото "сърце" на Запорожеца е електрически двигател от японския електромобил Nissan Leaf.

Трябва да се отбележи, че проектът не е от тази година, в Украйна той вече е доста известен. Около половин година назад авторът решил, че трябва да премине от задно на пълно задвижване на колелата, но еволюцията на електрическия "гърбав" била възпрепятствана от инцидент: в гаража, по несвързани с електромобила причини, избухнал пожар. 

Уникалният автомобил изгорял почти изцяло. Въпреки това, няколко месеца по-късно колата е била възстановена и готова за сравнителен тест.  

Противник на Запорожеца е Tesla Model S от 2013-а година. Според документите, Теслата ускорява от 0 до 100 за 5.6 секунди. 

В реални условия обаче ускорението отнема малко повече - 6.3 секунди. ЗАЗ-ът пък показа резултат от 4.3 секунди. Трябва да се признае обаче, че след достигането на 100 километра колата не трябва да ускорява повече. Създателят ѝ споделя, че тя все още не е готова за големи скорости. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Бай Х..
    15.09.2021 9:05
    Крачуновската простотия идва от русия !!!