Започна се: Ето кои автомобилни марки спират да продават на руснаците

  • 02.03.2022 9:33 /
  • 7231 /
  • 3
Започна се: Ето кои автомобилни марки спират да продават на руснаците

В понеделник детройтската компания General Motors обяви, че преустановява износа на автомобили за Русия до второ нареждане, съобщава агенция Ройтерс. GM в момента няма завод в Русия, компанията всяка година подава около 3 000 автомобила в страната.

Производителят на леки коли Volvo Cars ( от 2010 година собственост на китайския холдинг Geely Automobile) също обяви, че преустановява доставките на автомобили за руския пазар до второ нареждане. В изявлението на компанията се казва, че това решение е взето заради "потенциалните рискове, свързани с търговията с Русия, включително и наложените от ЕС и САЩ санкции". Автомобилният производител изнася коли в Русия от заводите си в Швеция, Китай и САЩ. През 2021 година Volvo е продала в Русия около 9 000 автомобила. 

Също така в понеделник Volkswagen в Русия временно преустанови доставките на автомобили за дилърите до второ нареждане. "Доставките трябва да се възстановят, след като станат ясни последствията от санкциите, наложени от ЕС и САЩ", каза представител на VW.

По-рано от VW заявиха, че тази седмица ще спрат за няколко дни работата в двата си в двата си германски завода заради забавяне доставките на резервни части, произвеждани в Украйна 

Daimler Truck (производител на камиони) обяви в понеделник, че замразява своята дейност в Русия, включително сътрудничеството с руския производител на камиони КАМАЗ, 47% от който принадлежи на руската държавна корпорация "Ростех".

По информация на изданието Handelsblatt, Mercedes-Benz Group проучва юридическите варианти за продажбана своите 15% в КАМАЗ. Mercedes-Benz Group, който по-рано се наричаше Daimler AG, бе компанията майка на Daimler Truck преди производителят на камиони да бъде отделен в отделно направление.  

Американският производител на двигатели за камиони Cummins Inc в понеделник отказа да коментира отношенията си с КАМАЗ, заемайки позиция в изчакване. 

Шведският производител на камиони AB Volvo обяви, че изцяло е преустановил производството и продажбите в Русия заради кризата. Той произвежда в Русия около 3% от продаваните на руския пазар камиони. 

Представител на компанията каза, че в момента "има много неясноти по отношение на санкциите".   

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Бай Х..
    02.03.2022 10:51
    Ще се сбъдне пророчеството на Рейгън,как руснаците ще си ядат пушките !!!
  • Що питаш?
    02.03.2022 18:38
    Самоубийци! Продали били 3000 автомобила за една година и си мислят за руския пазар, като за българския... А на тяхно място ще дойдат... вие знаете кои. Хем по-качествено, хем по-евтино!
  • Атанас
    02.03.2022 19:36
    ......всички марки автомобили и камиони които не се продават добре в Русия,събират някакви девиденти......Cummins,отдавна е собственост на китайците.....а който е в бизнеса знае какви са камионите на Даймлер.....!