Западът чака Renault да напусне Русия, ето какъв е отговорът

 • 08.03.2022 8:04 /
 • 21454 /
 • 3
Западът чака Renault да напусне Русия, ето какъв е отговорът

Renault е единственият автомобилен производител, който може да изгуби повече отколкото другите, в случай, че напусне Русия. Компанията обаче засега пази мълчание. При това, френската компания вече е изгубила почти 30% от своята пазарна стойност. Русия е вторият по големина пазар за Renault.

Контролният пакет на Renault в АВТОВАЗ предизвика притеснения сред инвеститорите. Разривът на връзките с руските предприятия ще струва огромни пари, което е изключително нежелателно на фона на спада на продажбите в Европа. 

"За Renault би било съвършено естествено да разгледа въпроса за излизане от АВТОВАЗ", казва анализаторът Jefferies Филип Ушуа. "Renault може да се примири с поражението, а излизането ще е доста трудно решение", добавя той.  

Според оценките на Bloomberg Intelligence, в Русия миналата година Рено е спечелила 5 милиарда евро. Акциите на Renault продължават да падат. Обезценяването започна миналата седмица, като в петък спадът бе 7.5% - до най-ниското равнище от ноември 2020 година насам. 

Renault и френското правителство (акционер в концерна) пазят мълчание, без да правят каквито и да е изявления относно АВТОВАЗ. 

"Renault обеща да спазва санкциите", каза в четвъртък в ефира на радиото France Info представителят на френското правителство Габриел Аттал.

Говорителят на АВТОВАЗ отказа коментари. Renault продължава да следи развоя на събитията. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Бай Х..
  08.03.2022 16:48
  Да правиш бизнес в русия е все едно да си купиш фабрика на Девети Септември !!!
 • Всъщност
  08.03.2022 17:21
  И без проблемите в Русия, рено отдавна да е фалирало и забравено, ако не бяха 2-те патерици: Нисан и ежемесечните финансови инжекции на френската държава!
 • вижте
  08.03.2022 18:05
  Къде са в класациите за надежност на TUV рено пежо и сутиен.Само фиат са по-зле от тях