За това Porsche никога не сте чували, ще ви изуми с вид и замисъл СНИМКИ

  • 21.08.2023 8:37 /
  • 3927 /
  • 0
За това Porsche никога не сте чували, ще ви изуми с вид и замисъл СНИМКИ

В средата на 90-те години на миналия век, точно когато Porsche 911 преминава от поколение 964 към 993, германската компания всъщност има и други проекти, които са по-малко известни, дори и за някои от феновете на марката, пише Факти бг.

Днес ще ви разкажем за един от тези проекти, носещ моделното означение C88. Става въпрос за евтин седан, разработен специално за Китай, който има потенциал да навлезе и на други пазари.

Проектът е направен по покана на китайските власти, които събират Porsche и още 20-тина автомобилни производители и им дават картбланш за навлизане на местните пазари.

В този ред на мисли, германците първоначално разработват триврат модел, а след това се насочват към друга кола, която да се предлага като седан, комби и дори ван.

В крайна сметка от Porsche се спират единствено на седан с означението C88, чийто прототип виждате на снимките. Името на модела не е избрано случайно, тъй като буквата “C” символизира Китай (China), докато числото 8 се смята за късметлийско в азиатската страна.

В рамките на четири месеца инженерите на Porsche разработват концептуалния седан с дължина от 4.03 метра, ширина 1.62 метра и височина 1.42 метра.

Под капака му трябва да работи 1.1-литров бензинов двигател с мощност от 68 конски сили. Трансмисията е механична с четири предавки, а ускорението до 100км/ч отнема 16 секунди.

В сериен вариант се е предвиждал и дизелов 1.6-литров двигател, но за съжаление това така и не се случва, тъй като китайските власти се отказват от първоначалното си решение.

Емблемата, която се вижда навсякъде по автомобила, очевидно не е тази на Porsche, а емблема, създадена за проекта, която черпи вдъхновение от семейство с дете по времето на политиката за едно дете в Китай.

По време на фазата на разработка инженерите са заимствали идеи от първия Volkswagen Beetle, като са искали да създадат достъпен автомобил, който да води хората от точка А до точка Б.

КОМЕНТИРАЙ