За нищо на света не си купувайте кола хибрид, нова или стара, това са причините

  • 05.09.2023 8:19 /
  • 23493 /
  • 12
За нищо на света не си купувайте кола хибрид, нова или стара, това са причините

За първи път чухме категорично негативни мнения за хибридите преди около дванадесет години от представители на немската школа. На една от презентациите ръководителят на инженерната група на Audi призна, че мрази хибридите и ги смята за задънена улица в развитието на автомобилната индустрия, пише Факти бг.

Но тогава скептичното отношение към японското ноу-хау изглеждаше като мърморене на консерватори. Сега обаче ни се струва, че имаше известна истина в думите на представителите на известната немска марка.

Основното предимство на хибридите е тяхната магическа ефективност. Производителите заявяват консумация на нива от 3.5 литра и дори 1.5 литра от същия бензин, който използват стандартните коли с ДВГ на 100 километра. Но чудеса, както е добре известно, не се случват.

Необходима е еднаква енергия, за да задвижите кола с определена маса от място, независимо дали е хибридна или не. Енергията може да бъде получена от гориво или от контакта. Следователно plug-in хибридът ще превъзхожда бензиновите коли по отношение на консумацията само ако водачът го захранва с електричество чрез жици.

Но у нас все още няма много станции за зареждане. А кабел от осмия етаж е меко казано неудобно. И кой би си помислил след тежък ден с куп торби от супермаркета да си играе с жиците половин час? Хората оставят колата пред входа и хукват към дома при децата. Така шансовете на хибрид и двигател с вътрешно горене са изравнени.

Второто предимство на хибрида е по-високата ефективност на силовия тракт. Приблизително 5-7% от енергията може да се съхранява в батериите по време на рекуперация. Но това увеличение е полезно само в ограничен брой случаи. Например, електричеството е полезно за пътуване в задръствания.

Но при напълно заредена батерия енергийният резерв е достатъчен за най-много 15-20 минути, а след това „каретата“ се превръща в „тиква“, тоест хибридът става обикновен автомобил.

Цялото натоварване пада върху неговия бензинов агрегат, а динамичните характеристики на незареден хибрид са значително по-лоши от тези на конвенционалните автомобили.

Например Toyota Prius тежи 1405 кг, а Toyota Corolla, сходна по отношение на потребителските си качества, тежи 1240 кг. Хибридният двигател трябва да тегли не само колата, но и тежък придатък под формата на 50-килограмов електрически мотор и 100-килограмова батерия. В резултат на това разходът на гориво в реални условия на работа и дълги разстояния е почти еднакъв за двата автомобила - 7-8 литра.

Въпреки декларирания ресурс от 300 000 км, хибридната инсталация е много капризна. Електрическият мотор обикновено се намира вътре в скоростната кутия, което означава, че трансмисията работи при много по-високи термични натоварвания, което изисква хибридите да ползват специално масло и сервизни интервали, намалени наполовина.

Инверторът управлява "електроцентралата", която също се нагрява много и има нужда от допълнително отвеждане на топлината. В противен случай електронните платки, струващи няколко хиляди лева, изгарят. Батерията също така изисква охлаждане през лятото и отопление в студено време.

В резултат на това Prius и Lexus RX400h вече имат две охладителни системи, които са склонни да се развалят два пъти повече.

Но основният проблем остава, разбира се, животът на батерията, който рядко надвишава 8-10 години, след което цялата плоча на батерията постепенно се превръща в баласт. А нова струва много, прекалено много

Хибридът е лесен за "убиване" и извън пътя. Ако погледнете под някой хибриден кросоувър, излизал извън асфалта, можете да видитесериозни щети по батерията. Всяко силно въздействие от камъни под колата заплашва с фатални щети, включително пожар. А и хбридните превозни средства обикновено са по-скъпи за възстановяване след инцидент.

В допълнение, подобни повреди могат да не се отразят на динамиката на колата веднага, но те са отворени за сняг, кал и вода. Електриката ръждясва, контактите изгниват и ток тече към кутията, причинявайки късо съединение. В резултат на това защитата изключва цялото задвижване и колата трябва да бъде натоварена на пътна помощ.

Като цяло, за да видим бъдещето в хибридите, е необходимо да си затворим очите за недостатъците им. И защо ви трябва този доста по-скъп хибрид?

За хората, любители на конспиративни теории може би ще представлява интерес да разгледате списъка със заболявания на машинистите на електрически локомотиви и съществуващите санитарни изисквания за техните условия на труд. Накратко, седенето върху източника на силно електромагнитно поле не винаги е полезно.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • nononon
    05.09.2023 10:04
    тъпо, тъпо, тъпо - хората които си паркират колите в гаражите си имат контакти. за всяка технология има пазар.
  • наблюдател
    05.09.2023 10:16
    Гроздето е кисело! Карам plugin от 3 г. Градското ми е без пари, 40-50 км всеки ден. Извън градско 3.5 литра на 100 км. Зарядните станции стават все повече.
  • наблюдател
    05.09.2023 10:17
    за това си купете голф двойка, според немските инженери от аЛуди..поне ремонтите ще са по-евтини, макар и доста чести
  • Lordnek
    05.09.2023 11:18
    Наблюдателя, кво кисело грозде те гони, явно нямаш пари да си купуваш гориво
  • Хибрид
    05.09.2023 17:28
    Абсолютна тъпотия! От 4 години карам Lexus Rx400h - втора употреба. Вече на почти 15 години. Никакви проблеми с батерия, не е сменяна досега! 3.3 литра бензин. Ако карам нормално, заводският разход от 8.1/100 е лесно постижим!
  • Баджанака (на Хана Крум)
    06.09.2023 5:36
    Тук май става дума за плъг-ин хибрид. Такава кола е само за да ходиш на работа, ако разбира се работатат ти не на повече от 10 км. След това лапа бензина. Пълен хибрид е друга бира т.н. наречения майлд хибрид е залъгалка за глупаци. , като озверла
  • Собственик
    07.09.2023 2:35
    Изчетох цялата статия и единственото вярно в нея беше, че електромотора е в скоростната кутия. Даже не са познали, че са два електромоторите. Всичко останало е невярно, но не ми се влиза в обяснения
  • Ристо
    08.09.2023 16:07
    Карам плъг ин хибрид Мицубиши.Зареждам го вечер на нощна тарифа в гаража.Денем карам на ток в града и ми е достатъчно.Извън града след 45 км минава на бензин.Толкова давам 25 лв месечно за целия месец градско каране.Десет пъти по малко от преди.
  • earthquake strikes Morocco
    09.09.2023 8:52
    Преди 10-тина години служители и работници в Силикон Вали караха масово Приус,сега карат Тесла.Лади не съм виждал от 10-12 години наоколо.И единствените които съм виждал,бяха оставени за продаване в мексиканските автокъщи втора употреба.
  • дидо
    09.09.2023 9:37
    статията е доста точна тва нещо развали ли се направо се хвърля понеже излиза по евтино да си купиш нова кола от колкото да ремонтираш кола с батерия и тия дето ми ги хвалят а ги карат от 3-4 години са просто смешни а оня на 15 години 2ра ръка е най лъжец
  • Тесла
    09.09.2023 11:12
    Списъкът със заболяванията на машинистите на електрически локомотиви важи не само за шофьорите на хибриди, но и за шофьорите на електромобили.
  • Тони Георгиев
    11.09.2023 14:51
    Всичко Написано е абсолютна глупост