Южна Корея ще забрани пълното зареждане на електромобили

https://auto.blitz.bg/novini/yuzhna-koreya-shte-zabrani-palnoto-zarezhdane-na-elektromobili Auto.blitz.bg
Южна Корея ще забрани пълното зареждане на електромобили

В Южна Корея пълното зареждане на електрически автомобили ще бъде забранено поради заплаха от пожар. Официалните лица искат да преразгледат правилата за използване на електрически превозни средства: на обществените зарядни станции, като прекъсването на подаването на ток ще започне да работи на около 80%, а "акумулаторните" превозни средства с ниво на зареждане на батерията над 90% няма да бъдат допускани в подземни паркинги.

Ограниченията се въвеждат след неотдавнашен шумен пожар в подземния паркинг: тогава 880 автомобила са повредени, а 140 са изгорени до основи.

"Виновникът" за пожара преди месец беше Mercedes-Benz EQE, а електрическият автомобил избухна без видима причина и не се зареждаше.

Експертите не подкрепят инициативата на Сеул: засега няма доказателства, че рисковете от пожар се увеличават, ако батерията е напълно заредена. И все пак новите правила вероятно ще станат задължителни след месец.

Ръководителят на Южнокорейския център за изследване на батериите Юн Уон каза пред репортери, че батериите на електрическите превозни средства никога не са заредени на 100%, дори ако индикацията на таблото показва друго.

Специалистът нарича новия законопроект "лов на вещици" и смята, че контрамерките за защита от пожари трябва да бъдат въведени само след задълбочено обсъждане сред експертната общност.

Собствениците на електрически автомобили също са недоволни, тъй като ограниченията за зареждане означават, че действителният пробег на всички електрически автомобили ще бъде намален.

Социалните мрежи обръщат внимание на факта, че Южна Корея, от една страна, насърчава развитието на електрическите автомобили, а от друга, въвежда ограничения за обществено зареждане.

В същото време няма ограничения за зареждане на бензинови автомобили, въпреки че автомобил с пълен резервоар е много опасен.

 

Горещи

Коментирай