Японски супер автомобил от дърво: Пет пъти по-лек и пет пъти по-здрав

  • 04.11.2019 8:10 /
  • 37238 /
  • 0
Японски супер автомобил от дърво: Пет пъти по-лек и пет пъти по-здрав

Електрическите автомобили вече са нещо обичайно, но японските автомобилни производители не престават да учудват света със своите иновации. 

Поредният, учудил света, автомобил е направен в Япония - той е Nano Cellulose Vehicle, или NCV.

Не, това не е шега, каросерията на този автомобил като цяло е направена от дърво. 

Проектът NCV

Япония направи първата стъпка встрани от утъпквания повече от 100 години път на автомобилното строене. Министерството на околната среда на страната сериозно проучва възможността за употребата на дърви в автомобилната промишленост. 

Не става въпрос за завръщане към подобните на карети дървени каросерии на колите. Японските производители се стремят да постоят истинска съвременна супер кола с олекотена каросерия. 

За целите на производството се планира да бъдат изплзвани съвременни нанотехнологии, суровината за които ще бъде дървесината и други растителни влакна, като цяло от преработени отпадъци. 

Дърво? Защо?

Това е странно само на пръв поглед. Дървоо е доста по-леко от метала, почти пет пъти. 

И, както се оказва, наноцелулозните влакна са по-здрави от стоманата, отново с пет пъти. 

Такива данни са разпространени от министерството на околната среда на Япония. 

В крайна сметка японските инженери са създали автомобил, който тежи почти два пъти по-малко от традиционните метални автомобили. 

При това, както твърдят неговите създадетли, емисиите на въглероден диоксид в процеса на неговата изработка в околната среда са значително по-малко. 

Естествено, автомобилът не е изцяло дървен. От наноцелулоза са изработени по-голямата част на каросерията и детайлите на интериора. 

За всичко останало са използвани традиционния метал, стъкло и гума. Никакви други подробности за ходовите качества на концептуалната кола Nano Cellulose Vehicle не се съобщават. 

Има неофициална информация, че автомобилът ще бъде оборудван с водороден двигател. 

Естествено, до старта на серийното производство на този автомобил ще измине още много време. Но самата идея заслужава внимание. 

 

КОМЕНТИРАЙ