Хиляди автомобили Volkswagen са блокирани в американските пристанища

  • 19.02.2024 7:07 /
  • 1908 /
  • 0
Хиляди автомобили Volkswagen са блокирани в американските пристанища

Автомобили Porsche, Audi и Bentley блокирани в американските пристанища заради части от Китай. 

Според съобщения в медиите хиляди превозни средства на Volkswagen Group са блокирани в американските пристанища. Сред тях са Porsche, Bentley и Audi. Според Financial Times проблемът произтича от откриването на компонент, който нарушава законите за принудителен труд.

Говорител на VW обяви в сряда вечерта, че са възникнали митнически проблеми при доставката на превозни средства от пристанищата до дилърите.

Това може да доведе до забавяне на доставките на автомобили за частни клиенти до края на март. Както уточниха от компанията, причината са малки електронни компоненти в блоковете за управление, които ще бъдат сменени веднага щом необходимите части бъдат налични.

Тези компоненти ще трябва да бъдат заменени поради техния произход от Западен Китай.

Volkswagen не беше наясно с произхода на тези компоненти, докато доставчикът не го съобщи. Компанията е закупила тези компоненти от далечен доставчик в самия край на веригата за доставки.

След откриването на проблема VW незабавно информира американските власти. САЩ забраняват вноса на продукти, произведени в района на Синцзян-Уйгур, тъй като се смята, че се използва принудителен труд.

Volkswagen в момента обсъжда с партньора си в съвместното предприятие SAIC бъдещите насоки за дейността си в провинция Синдзян. Сред различни сценарии, включително излизането на концерна VW от съвместното предприятие.

Изтеглянето на активи от този регион обаче може да се окаже трудно, тъй като китайските власти са чувствителни към подобни инициативи.

Министерството на външните работи на Пекин вече отбеляза, че германските компании трябва да избягват да бъдат мамени от дезинформация за ситуацията в Синдзян.

Китайските власти казват, че съобщенията за принудителен труд в района на Синцзян са „лъжата на века“, измислена от противниците на Китай, за да дискредитират страната.

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ