Хакери намериха тайния "режим на Илон" в Tesla, ето какво прави той

  • 02.01.2024 10:00 /
  • 7513 /
  • 0
Хакери намериха тайния "режим на Илон" в Tesla, ето какво прави той

Хакери откриха тайния режим "Elon mode" в Tesla, който премахва ограниченията за автопилот. Групата хакери от Техническия университет в Берлин са хакнали бордовата система на електромобила Tesla Model 3 и са успели да отключат както автопилота, както и няколко други опции, които обикновено са достъпни за собствениците на калифорнийски модели срещу допълнително заплащане.

Хакерите са похарчили около 700 долара, за да хакнат системата. Средствата им са били необходими за оборудване, а самото хакване е извършено чрез изкуственото създаване на токови удари.

Те от своя страна провокираха появата на грешки в системата, една от които бил самият "режим на Илон".

Освен това хакерите отделно отбелязват, че за извършването на такива манипулации е необходим физически контакт с автомобила, невъзможно е да се хакне дистанционно.

Режимът, разбира се, не е официално обявен никъде. Има предположение, че Tesla го е създала специално за Илон Мъск и някои от клиентите с висока стойност на компанията, за да могат да използват функциите на електромобила до пълен капацитет.

Хакерите са успели да активират и още две платени опции чрез същата схема: отопляем заден ред седалки и по-динамично ускорение. Освен това те са получили достъп до личните данни на водача на автомобила: записи в календара, телефонния указател и координати на последните пътувания.

 

КОМЕНТИРАЙ