Възраждат най-масовия френски автомобил, но с уловка

  • 09.02.2021 17:50 /
  • 3258 /
  • 0
Възраждат най-масовия френски автомобил, но с уловка

През 2025 г. Renault ще пусне сравнително достъпен електрически автомобил, чрез който името на популярния класически модел Рено 4L ще бъде възродено .

Това съобщава британското издание Autocar с позоваване на собствен източник, пише money.bg

Оригиналното Renault 4, известно още като 4L, се произвежда от 1961 до 1994 година. Моделът, който се произвежда в почти 30 страни и се продава на повече от 100 пазара по света, се счита за най-масовата френска кола в историята.

Общо са произведени над 8 милиона автомобила. Renault 4 беше смятан за един от най-добрите бюджетни универсални коли на своето време, така че може да се предположи, че неговият наследник ще бъде компактен кросоувър.

За първи път възродения модел ще дебютира като концептуален автомобил през 2023 или 2024 г., а след това ще бъде представен и серийният електрпомобил. Стана известно, че Renault може да използва имената на своите исторически модели върху нови електрически превозни средства в началото на 2021 година.

Французите скоро представиха концептуален автомобил, наречен 5 Prototype , който беше идейният наследник на прочутото Renault 5 (R5), произвеждано от 1972 до 1996 година. Автомобилът е направен в ретро стил с елементи, напомнящи на оригиналния модел.

Например червената ивица на предния капак и покрива се отнася до спортния хечбек Renault 5 GT Turbo, пуснат през 1985 година.

Все още не се знае много за новата кола. Ръководителят на Renault Лука де Мео само отбеляза, че производственият модел ще бъде евтин, така че "мнозина могат да си го позволят".

КОМЕНТИРАЙ