Вярват ли руснаците, че западните и японските автомобили скоро ще се върнат в Русия

  • 15.03.2022 11:02 /
  • 4989 /
  • 1
Вярват ли руснаците, че западните и японските автомобили скоро ще се върнат в Русия

Да се правят в момента прогнози е недалновидно. Но въпреки това всеки руснак си мисли за своето бъдеще и оценява перспективите, в дадения случай на пазара за автомобили. 

Интернетресурс представи данните си от свое допитване до руските шофьори. Впоследствие те бяха коментирани и от експерт. 

Сред компаниите, които заявиха, че спират да продават в Русия, в момента са Volkswagen, Volvo, Skoda, Audi, Honda, Mazda, BMW, Ford (търговски автомобили), GM, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Porsche, Lexus, Lamborghini, Bentley. Списъкът с времето може да се попълни.

И така руските шофьори бяха попитани вярват ли, че до лятото продажбите на "корейците" и "китайците" могат да надминат 50% в Русия? Темата активно се обсъжда в руските медии, след като западните и японските компании спряха да продават в Русия. 

Допитването е било проведени от 10 до 14 март. 

Мнозинството от участвалите (64%) са започнали да свикват с тази мисъл и размишляват, какво ще правят в новата реалност. 28% са се въздържали от прогнози - все пак всичко стремглаво се променя и никакви прогнози за събитията не успяват да са точни. Едва 8% от участниците са оптимисти, които вярват, че "европейците" и "японците" скоро ще се върнат. 

Та нали те не са и си тръгвали, а само са "преустановили" продажбите и производството.  

Европейские и японские бренды скоро вернутся — верим? Опрос «За рулем»

Мнението на експерта 

Кирилл Милешкин, редактор на автомобилно списание. 

От 24 февруари насам се случиха толкова много неща. В миналото бе невъзможно да си представим, че най-разумното наистина би било просто да се откажеш от каквито и да е прогнози. 

Въпреки това, мисля, че позициите на Корея и Китай неизбежно ще се подобрят поради три причини.

Първо, преустановилите дейност няма да могат да компенсират изпуснатите ползи от продаваните обеми.  

Второ, някои марки, не е изключено, наистина да са решили да си тръгнат - най-големи шансове за това имат "американците".

Трето, в очите на купувачите най-вероятно ще се подобри авторитетът на онези, които не са си затваряли бизнеса.  

Убеден съм, че ситуацията ще се нормализира със същото количество марки, което е имало и преди, и предпочитанията на клиентите силно няма да се променят. 

Така, че дяловете на пазара, безусловно, ще претърпят корекции, но не по радикален начин.  

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Цун Кай Го
    16.03.2022 4:45
    Да така ще бъде и във ''Светлото бъдеще'' което ни предстои ако не видим ''Бялото слънце'' на новия свят.Но ми е чудно как така тези Велики Ботоксови ''инженери'' за 100 години не можаха да измислят И един автомобил....много чудно......????