Volvo изпитва нова технология за безжично зареждане на автомобили ВИДЕО

  • 09.03.2022 8:08 /
  • 1843 /
  • 0
Volvo изпитва нова технология за безжично зареждане на автомобили ВИДЕО

Volvo Cars заедно с партньорите провежда тестове на нова технология на безжично зареждане, оценявайки нейния потенциал за своите електромобили. 

Големият оператор на таксита в Скандинавския регион компанията Cabonline в течение на три години възнамерява да премине на електрически коли Volvo XC40 и  да ги зарежда безжично на паркингите в Гьотеборг (Швеция).

Създаването на безжични заряди станции е заложено в инициативата  Gothenburg Green City Zone, според която определени райони на града ще се използват като полигони за нови технологии. 

Самите зарядни станции ще бъдат доставени от компанията Momentum Dynamics, водещ разработчик на системи за безжично зареждане на електромобили. Зареждането на автомобила ще стартира автоматически, когато съвместимият автомобил бъде паркиран на зарядната площадка, което ще позволи на шофьоите да не се мъчат с кабели и адаптери и дори да излизат от колата.

Зарядната станция ще изпраща енергията чрез зарядната площадка, която ще бъде улавяна от приемник в автомоила. За да може автомобилът да бъде поместен на зарядната площадка, колата ще използва своята система от камери за наблюдение от 360 градуса. 

За изцяло електрическите автомобили XC40 Recharge мощността на безжичното зарядно устройство ще бъде над 40 кВт, което ще направи скоростта на зареждане четири пъти по-голяма, отколкото при обикновените зарядни. 

Безжичното устройство ще е също толкова бързо, както и това с кабел: за 30 минути автомобилът ще може да се зареди достатъчно, за да измине 100 километра. 

Като цяло по време на тестовете автомобилите Volvo ще се експлоатират по 12 часа на ден и ще изминават по 100 000 километра годишнп. 

 

КОМЕНТИРАЙ