Volkswagen си призна колко общо му струва Дизелгейт

  • 19.03.2020 8:25 /
  • 4528 /
  • 0
Volkswagen си призна колко общо му струва Дизелгейт

Volkswagen изгуби във връзка с "дизелгейт" 31.1 милиарда евро, още 2.9 милиарда евро компанията трябва да изплати в течение на 2020 година и 1.3 милиарда - през идната година. 

По този начин, общият размер на загубите ще достигне 35 милиарда евро при сегашната пазарна капитализация в размер на 48.5 милиарда евро, предава Reuters.

Дизелният скандал или Дизелгейт, както бе кръстен от западната преса, избухна през 2015 година. Тогава стана ясно, че Volkswagen е използвал специални устройства и софтуер за манипулиране на тестовете за вредните емисии. 

Концернът трябваше да отзове за поправка и дори да изкупи от собствениците им 11 милиона автомобила Volkswagen, Porsche, Audi и Seat с дизелови двигатели EA189.

В началото на 2020 година Управлението за защита на конкуренцията и потребителите в Полша (UOKiK) наложи на Volkswagen глоба в размер на 120 милиона злоти (около 31,6 милиона долара).

Рекордната за полското ведомство санкция бе наложена за "въвеждане в заблуда на потребителите относно нивата на емисиите на вредните газове".

Също през януари тази година концернът получи глоба от канадските власти в размер на 149,7 милиона долара.

Заради машинациите бе арестуван шефът на отдела за разработки на двигатели на Porsche Йорг Кернер, бившият член на управлението на Porsche Волфганг Хац, бившият шеф на Руперт Щадлер, топ-мениджърът на Volkswagen Оливер Шмидт и Мартин Винтеркорн, заемал поста ръководител Volkswagen.

КОМЕНТИРАЙ