Volkswagen измисли нов начин за включване на мигачите СНИМКИ

  • 18.07.2023 7:55 /
  • 7023 /
  • 1
Volkswagen измисли нов начин за включване на мигачите СНИМКИ

Volkswagen може да се откаже от превключвателите на мигачите. Германското ведомство за патенти и търговски марки публикува описание на нов волан с контролери, разположени точно на обръча на волана - отляво и отдясно.

Предлага се там да се прехвърлят превключвателите за завиване, управлението на фаровете, круиз контролът и други функции.

Както планират от Volkswagen, подобно решение ще намали производствените разходи и в същото време ще повиши безопасността, но въпросът за защита на сензорите от случайно натискане остава открит.

Основните контролери са разположени от дясната страна на волана. Когато щракнете върху тях, второстепенните ще бъдат маркирани отляво и водачът ще може да избере този, от който се нуждаете: например, щракването върху иконата на фара вдясно ще направи възможно управлението на дългите светлини, яркост и фарове за мъгла отляво.

Бутоните могат да бъдат както сензорни, така и физически. Тъй като те са събрани в едно звено на волана, Volkswagen не трябва да харчи пари за производството на "допълнителни" физически контроли.

Като се има предвид масовото производство, волан, който може лесно да се адаптира към всеки модел, може да спести милиони на Volkswagen от разходи за разработка и производство.

Други плюсове включват по-голяма свобода за дизайнерите, както и безопасност: водачът не трябва да сваля ръцете си от волана, за да стигне до бутоните.

В този случай обаче сензорните бутони реагират спонтанно на докосване, което, напротив, може да доведе до опасна ситуация на пътя.

Все още не е ясно как Volkswagen ще реши този проблем.

Любопитно е, че съвсем наскоро ръководителят на концерна Томас Шефер разкритикува сензорите: той нарече подобно управление на волана на автомобила грешка и през 2022 г. Volkswagen вече обеща да се отърве от него, като се вслуша в него критиката на клиентите.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • моя
    18.07.2023 20:14
    Тези немци вече се бъгват сериозно ...