Volkswagen е манипулирал данните за вредните газове и разхода и на бензиновите автомобили

  • 03.09.2018 8:23 /
  • 19468 /
  • 2
Volkswagen е манипулирал данните за вредните газове и разхода и на бензиновите автомобили

Автомобилният концерн Volkswagen може да е допуснал манипулации с данните за изгорелите газове не само при дизеловите, но и при бензиновите двигатели на Volkswagen, Audi и Porsche, пише изданието Bild am Sonntag, позовавайки се на материали на мюнхенската прокуратура по съответното разследване. 

Според материалите, през ноември 2015 година експерти на Volkswagen са съобщили, че автоматичните скоростни кутии във Volkswagen, Audi и Porsche са имали програми за управление, които са способни да повлияят на показателите за отработените газове. По думите на свидетелите, по този начин производителят е могъл да манипулира данните за емисиите на въглероден диоксид и разхода на гориво. 

Съобщава се,че във вътрешна презентация на компанията от февруари 2016 година се съдържат данни за това, как може програмата за управление на автоматичните скоростни кутии да бъде активирана по време на проверка, за да се намалят емисиите на вредни газове. 

Представител на Volkswagen е съобщил на Bild, че компанията няма да прави коментари по разследване, което е в ход, но е известно, че през миналия месец компанията интензивно е обсъждала с Федералното автотранспортно ведомство темата за скоростнте кутии. 

Представител на ведомството заяви, че според материалите на прокуратурата, че те проучват тази спорна функция на бензиновите двигатели.  

Преди няколко години САЩ хванаха Volkswagen в манипулация на данните за изхвърляните газове на дизеловите двигатели. В рамките на скандала германците се съгласиха да платят 10 млрд. долара обезщетения и глоби на властите и на собствениците на 482 хил. коли Volkswagen и Audi, продадени отвъд океана от 2009 до 2015 г.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Bad boys
    03.09.2018 18:44
    Е, и какво ще правим... Нищо, моето Ауди е със стандартна скоростна. Няма да намажа...
  • oooo
    03.09.2018 21:14
    А моето куатро като е бензин и автомат ще ме обезщетят ли? Естетсвено, че ако ДА то пак си взимам куатро. Дреме ми за разхода и газовете. Това е Ауди quattro и не бих го заменил за никакво друго 4х4!