Войната в Украйна може да затвори всичките автомобилни заводи по света

  • 15.03.2022 9:55 /
  • 9856 /
  • 2
Войната в Украйна може да затвори всичките автомобилни заводи по света

Глобалният недостиг на микрочипове за автомобили все още не е отминал, а сега той може да се задълбочи и заради атаката на Русия срещу Украйна. Войната може да спре много автомобилни заводи.

Факт е, че производството на микрочипове е невъзможно без неон - всяка година индустрията се нуждае от 540 тона от този материал. Не всеки знае обаче, че Украйна е най-големият доставчик на неон в света, предава Ройтерс.

Този газ е страничен продукт от производството на стомана, а в Украйна се произвежда в металургичните предприятия. През последните години две украински компании, Ingas и Cryoin, доставят над 50% ​​от неона на световния пазар.

Сега и двете са преустановили дейността си. Компанията Ingas се намира в обсадения Мариупол. Всеки месец тя произвеждаше 15-20 хиляди кубически метра неон, като 75% от него се използваше за направата на микрочипове.

Одеското предприятие Cryoin също спря да работи, като това се случи още в първия ден на войната, 24 февруари. Тази фабрика произвеждаше 10-15 хиляди кубически метра неон на месец.

Големите производители на микрочипове, като тайванската TSMC, например, имат запаси от неон и към момента могат да продължат да работят. По-малките компании обаче може да пострадат и да спрат да произвеждат микрочипове още през април.

А рано или късно всички ще изпитат затруднения заради липсата на неон, което от своя страна може да доведе до затваряне на голяма част от автомобилните заводи по целия свят.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Краш
    15.03.2022 11:48
    А България е най-големия износител на хламидии в света.
  • Д.ИВАНОВА
    16.03.2022 5:36
    Без МИР живота губи смисъл! ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И МЪДРОСТ