ВИДЕО запечата как джип бе ударен четири пъти подред от мълния

  • 09.07.2021 14:50 /
  • 12571 /
  • 2
ВИДЕО запечата как джип бе ударен четири пъти подред от мълния

В интернет беше публикувано ефектно видео, заснето от видеорегистратор на шосе в американския щат Канзас по време на гръмотевична буря.

На кадрите се вижда как черен Jeep Grand Cherokee намалява скоростта преди кръстовището, за да направи завой. Изведнъж джипът е ударен от мълния четири пъти подред в рамките на няколко секунди, което напълно изключва автомобила.

По време на инцидента в джипа Jeep Grand Cherokee са се намирали съпружеска двойка и двете им деца, които не са подозирали, че техният джип ще се превърне в притегателен център за няколко милиона волта.

Как да шофираме безопасно при силен дъжд

За щастие, каросерията на автомобила е проектирана така, че при удар от мълния тя е аналогична на клетка на Фарадей, която разпределя електрическия разряд, насочвайки го към земята.

Благодарение на тази конструкция пътниците във всъдехода са останали невредими и са се разминали само с лека уплаха.

Ето какво се случва с колите, ако ги удари мълния ВИДЕО

След втория удар на мълнията обаче Jeep Grand Cherokee спира веднага и светлините изгасват. Огромното напрежение изважда от строя електрониката на автомобила, която собственикът на SUV вероятно ще трябва да замени изцяло. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Shrek
    10.07.2021 3:31
    Нищо няма да сменява. Имах аналогичен случай с моето Ауди на Ситняково и после втори удар от мълния на старата тв кула и всичко изключи в колата. Струваше ми 2 лв. да един изгорял диод.
  • Анонимен
    10.07.2021 10:04
    Гръмотевиците могат да ударят 20-30 пъти за части от секундата, камерата не може да улови всички удари на една мълния. Тази кола сигурно е ударена много повече от няколко пъти. Мълнията е една... Хубаво е да прочетете малко преди да пишете глупости.