Великата Тина Търнър и нейната лична магистрала: Как звездата обичаше колите СНИМКИ

  • 30.05.2023 8:17 /
  • 48268 /
  • 0
Великата Тина Търнър и нейната лична магистрала: Как звездата обичаше колите СНИМКИ

Тина Търнър, американската певица, чиято слава обхвана целия свят, почина в Швейцария на 83 години след дълго боледуване. Тя беше собственик на осем престижни награди Грами и неофициално се смяташе за кралицата на рокендрола.

Освен с музикалната си кариера, Тина Търнър е известна със страстта си към колите. Тя изигра важна роля и в култовия филм „Лудият Макс“, където сама управлява постапокалиптична кола.

Женски "Ягуар"

Тя притежаваше няколко коли от тази марка и имаше специални чувства към тях. В своята автобиография My Love Story, публикувана през 2018 г., тя пише: „Може да звучи глупаво, но едно от любимите ми занимания и тайни страсти е да карам любимия си Jaguar. Това е един от онези редки моменти, когато се чувствам наистина свободна.“

Белият седан XJ беше първият Jaguar в колекцията на кралицата на рокендрола. Певицата я получи като подарък от Сами Дейвис младши след съвместното им участие в Лас Вегас. Този седан със задно предаване е оборудван с 4,2-литров бензинов двигател с мощност 186 к.с. и автоматична скоростна кутия. 

В книгата си Тина Търнър си спомня: „Сами беше щедър. Той отведе моя асистент на име Ронда настрана и изрази желанието си да ме изненада с кола. Първоначално той предложи мерцедес, но Ронда, очарователно момиче, му каза, че предпочитам bритански автомобили. В резултат на това, като на магия, бял XJ6 Jaguar ме чакаше на входа на хотела."

През 1973 г. автопаркът на Тина Търнър е попълнен със сребрист роудстър Jaguar E-Type. Тази кола е подарък от бившия й съпруг Айк Търнър. Автомобилът е бил с регистрационен номер „1 TINA“.

Певицата признава: „Винаги ми е било ясно, че няма да ускоря тази кола до максималната скорост, но винаги съм усещала вълнението и адреналина зад волана, които опитните автомобилисти оценяват толкова много.“

Емблематичен SUV

В допълнение към Jaguar, автопаркът на Тина Търнър включваше няколко автомобила Mercedes-Benz G-Class, с които тя се движеше из Швейцария. Освен това певицата многократно позира зад волана на италианския култов автомобил Fiat Jolly. 

Един от най-интересните модели в нейната колекция обаче е известният всъдеход Lamborghini, наречен LM002, произвеждан от 1986 до 1993 г.

През това време са произведени само 328 от тези коли.

Що се отнася до екземпляра на певицата, той е тунингован по нейна специална поръчка. Основната особеност на тунинга бе замяната на стандартния двигател Countach V12 на SUV LM002 с двигател Mercedes E500 V8 с автоматична скоростна кутия.

Освен това колата е оборудвана с мощна 1500 W саунд система Blaupunkt и висококачествено осветително оборудване.

След модификациите цената на Lambo-то бе оценена на 179 000 евро.

Без механика

В средата на 80-те години на миналия век Тина Търнър играе една от ключовите роли в третата част на филма "Лудият Макс" и става изпълнител на саундтрака към него.

По време на снимките тя играе жестоката леля Entity, която трябваше да носи тежък брониран костюм и да участва във вълнуващи преследвания с модифицирани автомобили. Джордж Милър, режисьор на филма, каза, че Тина Търнър е настояла да направи някои от собствените си каскади. 

Възникнал обаче сериозен проблем: известната певица  можела да кара само автоматични коли, докато почти всички пост-апокалиптични коли във филма Лудия Макс били с ръчна скоростна кутия.

В резултат на това, специално за Тина Търнър, колата на нейния герой е била преработена и оборудвана с автоматична скоростна кутия.

Много скъпа кола

През лятото на 2013 г. популярната Тина Търнър на 73 години сключва втори брак с продуцента Ервин Бах. Сватбената церемония се състоява във вилата на певицата на брега на Цюрихското езеро, което се намира в Швейцария.

Двойката пристигна на събитието в луксозен сребрист кабриолет Rolls-Royce Phantom Drophead. Двамата решават да не използват услугите на шофьори и да управляват колата сами, а 57-годишният Ервин Бах сам сяда зад волана.

По това време такава луксозна кола струва около половин милион долара. Този модел със задно предаване има 6,7-литров V12 бензинов двигател, който развива 460 конски сили.

Двигателят работи с шестстепенна автоматична скоростна кутия. Този автомобил ускорява до 100 км/ч само за 5,8 секунди и има максимална скорост от 240 км/ч.

В багажника на Phantom има мини-хладилник, който заедно с отделение за чаши се превръща в компактна сгъваема маса, идеална за пикник.

Лична магистрала

През есента на 2022 г. участък от State Route 19, разположен близо до Нътбуш, Тенеси е преименуван. Сега този участък се нарича "Магистрала Тина Търнър".

Изборът на този път е съзнателен, тъй като именно в този малък град Тина Търнър, известна преди като Ани Мей Бълок, прекарва детството и тийнейджърските си години.

През 1975 г. изпълнителката посвещава известната си песен Nutbush City Limits на този град и оттогава той се е превърнал в място за поклонение на много фенове на кралицата на рокендрола.

Певицата лично не можа да присъства на церемонията по преименуването.

Причините за отсъствието й не бяха официално съобщени, но в медиите се появиха информации за здравословни проблеми. По онова време Тина Търнър вече бе обявила края на певческата си кариера.

КОМЕНТИРАЙ