Важно! Кога трябва да сменим зимните гуми с летни

  • 08.04.2024 8:49 /
  • 4107 /
  • 0
Важно! Кога трябва да сменим зимните гуми с летни

Независимо от сезона, температурите са най-добрия показател за това кога можете да сложите летните си гуми. Ако температурите са между осем и десет градуса, обикновено е време за смяна на гумите.

Все пак трябва да имате предвид, че температурите, разбира се, могат да паднат отново за кратко време. Следователно трябва да можете да оставите колата за няколко дни, ако вече сте сложили летните гуми .

Докато температурите все още са под осем градуса, препоръчително е да оставите зимните гуми още малко. При ниски температури сцеплението на летните гуми с пътя автоматично намалява, което означава, че рискът от поднасяне се увеличава значително.

Не бива обаче да отлагате смяната на гумите твърде дълго. Разходвате повече гориво, когато карате със зимни гуми при температури над десет градуса. Освен това при по-високи температури съществува повишен риск спирачната ефективност да бъде значително намалена поради естеството на зимните гуми. Ето защо правилното време е от решаващо значение.

Поради различните свойства на материала на летните и зимните гуми, има смисъл използването на гуми да се адаптира към съответните метеорологични условия. Нито зимните гуми, нито летните гуми ще се справят добре в дългосрочен план, ако се използват в „неправилния“ сезон. Разбира се, сигурността също страда.

Качествата на материала на летните гуми са съобразени със съответния сезон, както и на зимните гуми. За разлика от зимните гуми, каучуковата смес на летните е значително по-твърда. Това означава, че износването на летните гуми е относително ниско, дори при високи температури. Абразията на по-меките зимни гуми обаче е висока при летни пътни условия.

За да сте сигурни, че летните гуми ще работят надеждно, трябва не само да сменяте гумите в зависимост от времето, но и да проверявате редовно протектора им. По принцип минималната дълбочина на профила не трябва да бъде по-малка от 1,6 мм. Т-нар- DOT също е от зна„ение. Гуми на над пет години не са безопасни, незамисимо от дълбочината на грайфера.

 

КОМЕНТИРАЙ