В Русия се похвалиха как сами си правят модерни електромобили ВИДЕО

  • 17.10.2022 9:13 /
  • 10587 /
  • 1
В Русия се похвалиха как сами си правят модерни електромобили ВИДЕО

Серийното производство на руския електрически автомобил Evolut i-Pro започна в завод край Липецк. Заводът Motorinvest в района на Липецк има доста дълга, но малко известна история. През 2014 г. тук започнаха да се сглобяват SUV автомобили на Great Wall.

През 2016 г. компанията започна да сглобява модели на Changan, но проектът продължи само три години.

И ето го третия опит.

Марката Evolute е чисто руска, а моделите са китайски, на концерна Dongfeng (известен още като DFM в Русия). Първи на конвейера се качи седанът i-Pro, който ще бъде последван от кросоувъра i-Joy и минивана i-Van тази година. Всички са електрически.

Засега сглобката е организирана на базата на едрогабаритните агрегати. На пристигнал от Китай купета заедно със салона се монтират задната броня и елементите на задната оптика, монтира се изцяло ходовата част и силовия агрегат. 

В завода има цехове за заваряване и боядисване. Те ще започнат работа с оглед на ръста на локализацията. Щампованите елементи засега ще бъдат получавани от Китай, а след това производството им ще започне и с руски метал. Каросерията Evolute i-Pro е произведена от Nissan Bluebird Sylphy, която произвеждаше в АвтоВАЗ Nissan Almera.

Сходството между двата модела се вижда в задното остъкление и формата на вратите. Всичко останало обаче е изцяло ново и осъвременено. Освен фаровете, които са останали халогенни, което е необичайно за такъв автомобил. Седалките са меки, но нямат подгрев. Воланът се регулира само по ъгъла на наклона. Затова пък медийната система има онлайн навигация и много други екстри. 

На задната седалка е доста просторно, което ще е плюс за клиентите на таксита (смята се, че първите клиенти на автомобила ще са именно таксиметровите шофьори). Багажникът е голям. 

Evolute i-Pro струва 2 990 000 рубли (95938 лева). Ще има обаче държавна програма за подкрепа на търсенето, благодарение на която ще може да се получи отстъпка от 925 000 рубли. Тогава цената на липецкия електромобил трябва да падне до цената на Lada Vesta, Kia Rio и Hyundai Solaris.

Обявеният пробег с едно зареждане на колата с мощност от 150 конски сили надвишава 400 километра. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • bobik1
    17.10.2022 16:12
    Чисто роzzийски......