В Германия решиха да дават добри пари на собствениците на стари дизели, за да си купят нови коли

  • 03.10.2018 14:12 /
  • 30488 /
  • 0
В Германия решиха да дават добри пари на собствениците на стари дизели, за да си купят нови коли

В централни улици на Хамбург бе въведена забрана за движение на дизелови автомобили, заради замърсяването на въздуха. С новата правителствена програма подобни крути мерки ще отпаднат. предава Ваня Енчева, кореспондент на "Труд" в Берлин. 

След шестчасов дебат германското правителство постигна компромис в полза на собствениците на стари модели автомобили с дизелов двигател. Коалиционните партньори – десницата и социалдемократите, са приели програма срещу забраната за автомобили на дизелово гориво.

Предвижда се също в градовете с високо замърсяване на въздуха собствениците на стари модели дизелови коли или да получат парична премия до 10 000 евро и така да купят нови модели, или техните да бъдат снабдени с катализатор за сметка на производителя. Що се отнася до премията, тя ще се изплаща и при покупката на ползван автомобил, но отговарящ на екологичните изисквания.

Премията, както и модернизирането на стари дизели няма да са за сметка на хазната, а на производителя. Почти всички крупни германски фирми дадоха сигнал, че предпочитат изплащането на премия.

БМВ и “Опел” засега изключват осъвременяване на дизеловите двигатели в старите автомобили. Това нямало никакъв икономически смисъл, а от технологична гледна точка още нямало готовност за подобна стъпка./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ