В европейски град за първи път забраниха рекламата на автомобили с двигатели с вътрешно горене

https://auto.blitz.bg/novini/v-evropeyski-grad-za-parvi-pat-zabraniha-reklamata-na-avtomobili-s-dvigateli-s-vatreshno-gorene Auto.blitz.bg
В европейски град за първи път забраниха рекламата на автомобили с двигатели с вътрешно горене

Хага забрани рекламата на превозни средства, работещи с фосилно гориво. Третият по големина град в Нидерландия стана първият град в света, който прие указ за забрана на рекламата на изкопаеми горива и свързаните с тях стоки и услуги.

Сред тях бяха автомобили с бензиново задвижване, пише Electrek. Забраната ще влезе в сила на 1 януари 2025 г. Според Хага това ще помогне на града да стане въглеродно неутрален след пет години.

Забраната се отнася за всички продукти по какъвто и да е начин, свързани с производството на петрол: в допълнение към автомобилите с горивни двигатели с вътрешно горене, това са въздушни пътувания и круизи.

Те не могат да бъдат рекламирани чрез външни билбордове, дисплеи в пешеходни зони, както и в обществения транспорт.

По-рано властите в Хага заявиха, че ще направят града климатично неутрален до 2030 г. Забраната, предложена за първи път от Партията на животните, съвпада с този план и получи широка подкрепа от местните власти.

Нидерландия, известна с развитата си велосипедна инфраструктура, също активно насърчава използването на електрически транспорт. По отношение на дела на автомобилите с батерии на пазара те изостават само от скандинавските страни: през 2023 г. Нидерландия достигна 44 процента, Дания - 46 процента. 

В Норвегия, която е лидер във въвеждането на електрически влакове, тази цифра надхвърли 90 процента.

Междувременно продажбите на електрически превозни средства в Европа падат.

В Германия, най-големият европейски пазар, броят на автомобилите, продадени без двигатели с вътрешно горене през юли, се срина с 36,8% до 30,7 хиляди единици.

Търсенето в Швеция и Швейцария намаля значително.

Анализаторите смятат, че купувачите се отказват от електромобилите поради премахването на субсидиите и съмненията относно перспективите на този вид транспорт.

Увеличените мита върху вноса на електрически автомобили от Китай вероятно ще влошат ситуацията.

 

Горещи

Коментирай
1 Коментара
Mimiko
преди 1 ден

Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете:---- https://come.ac/HEMOFERO

Откажи