Ужас: Автоджамбазите налитат все по-често на стари автомобили

  • 08.08.2022 9:46 /
  • 5878 /
  • 0
Ужас: Автоджамбазите налитат все по-често на стари автомобили

В САЩ за първи път от три години има нов лидер в класацията за най-крадени коли. Националното бюро за застрахователни престъпления (NICB) установи, че през 2021 г. крадците са предпочитали най-често стари пикапи Chevrolet Silverado, пише Факти бг.

На второ място остава Ford F-Series, който оглавяваше тази класацията за кражби през 2019 и 2020 г. В десетката на най-интересните коли за автокрадците са още Honda Civic, Accord и CR-V, Toyota Camry, GMC Sierra, Nissan Altima и Jeep Cherokee/Grand Cherokee.

Пълноразмерните пикапи са основна цел за крадците на автомобили, като пикапите Chevrolet, Ford и GMC представляват 14 процента от всички кражби на автомобили в САЩ за миналата година.

Собствениците на популярни японски седани обаче също трябва да се тревожат - Honda Civic и Accord, както и Toyota Camry заемат позициите от трета до пета. Интересното е, че шестте най-крадените коли са стари - става дума за автомобили и пикапи произведени през периода 1997 - 2007 година.

NICB признава, че 2021 г. е била лоша година по отношение на кражбите на автомобили. Броят на подобни престъпления се е увеличил с осем процента спрямо 2020 г. и общо в САЩ са откраднати почти милион коли. Интересът на крадците обаче е разбираем, защото колите втора употреба са поскъпнали с близо 35 процента за година.

Според главния изпълнителен директор на NICB откраднатите автомобили могат да бъдат изпратени в чужбина, препродадени или разглобени за части.

Агенцията съветва американците да затварят прозорците на колите си, да не оставят колата си включена и по най-бързия начин да докладват за кражба на автомобил в полицията - в рамките на първите 24 часа колата има 34 процента шанс да бъде върната на собственика.

Статистиката за 2022 г. може да бъде още по-лоша, тъй като TikTok наскоро стартира предизвикателство за кражба на автомобили Hyundai и Kia. Благодарение на тази налудничева игра, кражбите на корейски автомобили са се увеличили повече от десет пъти, но досега повечето коли са върнати на собствениците им.

КОМЕНТИРАЙ