Уникална моторна лодка Porsche се продава на търг СНИМКИ

  • 25.07.2023 7:57 /
  • 12128 /
  • 0
Уникална моторна лодка Porsche се продава на търг СНИМКИ

В Съединените щати e обявена за продажба уникална моторна лодка с дизайн на Porsche. Става дума за моторната лодка Kineo 27, рядка лодка с дълбок V корпус и двигател от спортен автомобил Porsche 928 S4.

Според открити източници компанията е искала да продават въпросните яхти чрез дилърства на германската марка, но проектът се оказал толкова скъп, че дори инициаторът му признал в крайна сметка, че не може да си купи лодка на цена ѝ на дребно.

Не всичко, което носи името на Porsche, обаче може да се движи по пътищата. Например студиото F.A. Porsche е специализирано в индустриалния дизайн, затова портфолиото му включва домакински уреди, сгради и яхти.

С морски съдове компанията се занимава от дълго време и при това ползотворно. Тя си сътрудничи с Monegasque Dynamiq и австрийския Frauscher, а през 1980-те години проектира лаконичната моторна лодка Kineo 27.

Дори Франк Риндеркнехт (да, същият) участва в създаването на лодката и все още не е известно колко "27-ки" всъщност са построени.

Независимо от това, една от лодките сега се продава в Бока Ратон, Флорида, за 495 хиляди долара.

Това е прототип на лодка за американския пазар с атмосферен V8 5.0 от Porsche 928 S4, адаптиран за кораби и реактивно задвижване Castoldi Turbodrive 238.

Като цяло, Kineo 27 първоначално е замислена като моторна лодка с мощност 1000 конски сили с два турбо двигателя - но те просто не се вписват в компактно то ѝ тяло. Междувременно са построени поне още две модификации: с близнаци Porsche "осмици" и с два MerCruiser V8 7.4.

В подготовка за масово производство лодката е модернизирана няколко пъти.

Според слуховете създаването на лодката е струвало четири милиона долара, което, разбира се, е било отразено в цената.

В Германия "27-мицата" е  била оценена на 621 хиляди германски марки, пет пъти по-скъпо от Porsche 911 Carrera.

Дори инициаторът на проекта д-р Хорст Щраус е признал, че не може да си позволи подобна покупка. След това идеята като цяло е била безопасно погребана.

Но след няколко години Kineo 27 се преражда като XPE-27 от Tempest Engineering.

 

КОМЕНТИРАЙ