Учени: Старите автомобилни гуми могат да ни спасят от страшни земетресения

  • 28.08.2018 8:30 /
  • 9748 /
  • 1
Учени: Старите автомобилни гуми могат да ни спасят от страшни земетресения

Земетресенията са едни от най-разрушителните и смъртоносни стихийни бедствия. Има ли начин ударът им да бъде смекчен? Хуан Бернал Санчес от Университета в Единбург търси отговора на този въпрос вече редица години подред. И предполага, че го е намерил. 

Заедно с група свои колеги той е разработил начин за подкрепа на основите на сградите, разположени в районите, изложени на земетресения. Ключова съставляваща в армиращия материал, който той е разработил, е гумата, която се получава от износените автомобилни гуми.  

В допълнение към гумата материалът включва почва от района, в който ще се разполага сградата. Основите с армиращата смес ще поглъщат значителна част от енергията на сеизмичните удари. Бернал Санчес отбелязва, че инжектирането на гумени частици в почвата ще увеличи способността ѝ да разсейва енергията. 

Бернал Санчес подчертава, че ключът към успеха е определянето на правилните пропорции между гума и почва. Към момента екипът тества нова технология с помощта на компютърно моделиране. Но, за да се разбере съответства ли материалът на своето предназначение, е необходимо реално земетресение. 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • иван
    28.12.2018 19:34
    ДРАСКАЧИТЕ В БЛИЗ СА КЪРВАВИ ГЛУПАЦИ