Три месеца без ГТП и ти прибират колата

  • 13.10.2020 8:11 /
  • 6786 /
  • 3
Три месеца без ГТП и ти прибират колата

При липса на технически преглед автомобилът се счита за излязъл от употреба. Срокът за това обаче може да бъде съкратен от 2 години на 3 месеца. Това е част от нови мерки за премахване на изоставените автомобили в София.

Изискването за изтичане на две години от валидността на последния технически преглед е прекалено дълъг. Освен това, то не съответства с разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тъй като липсата на годишен технически преглед предпоставя и невъзможност за сключване на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

Затова едно моторно превозно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от употреба от момента, в който то не е преминало успешно годишен технически преглед“.

Предлага се и съкращаване на срока за предизвестие за доброволно премахване на автомобили от страна на собственика също ще бъде съкратено – от 3 месеца на 1 месец.

Сред идеите е и автомобилите да се спират временно от движение, ако нямат сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Предложението е внесено в Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи.

Съкратените процедури за премахване на изоставените автомобили от улиците ще помогнат да се освободи значителен брой паркоместа. А това е малка, но важа стъпка в посока справяне с проблема с паркоместата в София.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Жан Паликарски
    13.10.2020 10:48
    Хубава идея но не мислите ли че също така трябва да задъжат строителите да строят подземни паркоместа равни на броя на апартаментите които продават. Така също ще се печелят паркоместа. Защото де факто всеки един построен блок краде едни паркоместа.
  • българин
    13.10.2020 22:26
    И 3 мес. са много.Предлагам срока да бъде 1 мес.
  • баш българин
    14.10.2020 0:46
    До българин, аз предлагам два дена ако не си ебеш жената на третия я почвам аз.