Три лесни начина да намалим разхода на гориво през зимата

  • 16.11.2021 0:28 /
  • 16491 /
  • 1
Три лесни начина да намалим разхода на гориво през зимата

По редица причини зимата разходът на гориво на автомобила се увеличава. В студеното време на годината ние повече загряваме мотора, включваме различни отопления, като на огледалата и седалките, парното в салона и така нататък. Движим се по сняг или киша, а това е по-енергоемко, отколкото по чист и сух асфалт. 

Затова, естествено, заснежените пътища намаляват и средната скорост на потока, карайки ни да пълзим на ниски предавки. 

И все пак експертите знаят как малко да икономисаме гориво в тези условия. 

1 Правилно загрейте колата

Подгряването не трябва да е дълго. Естествено, да се стартира с "газ до ламарината" при студен двигател е безотговорно,  но и да се кади половин час под прозорците на съседите е излишно. 

Трябва да стартират двигателя, след което да почистите снега от колата и лекичко да тръгнете към своето местоназначение. 

Времето, което вие ще сте изгубили в чистене на колата, е напълно достатъчно, за да почувства двигателя внимателното отношение към себе си. 

2.Правилно налягане в гумите 

Когато температурата навън спада, пада и налягането в гумите. От това се покачва съпротивлението и, в следствие, разхода на гориво. Затова е важно налягането в гумите да се поддържа в оптимално състояние - препоръките на производителя могат да бъдат видени на колонката на шофьорската врата или в инструкциите за експлоатация на автомобила.  

При това помнете, че нанометрите почти винаги ни лъжат заради конструкцията на вентила. Разминаването с реалното налягане в гумата варира межди 0,4 до 0,6 бара. 

Въздухът, макар и постепенно, напуска гумата - материалите на гумата не са напълно херметични. Затова производителите препоръчват налягането в гумите да се проверява на всеки две седмици или на всеки 2000 км при интензивно каране. 

3. Изхвърлете баластата 

По-добре се избавете от ненужните вещи в багажника на колата - това е само баласт, за превозването на който вие изразходвате гориво. Свалете, ако от него няма необходимост, багажника от покрива - той увеличава аеродинамичното съпротивление и съответно и разхода на гориво. По аналогичен начин на разхода влияе и неизчистения сняг върху покрива. 

Демонтирането на багажника върху покрива на колата може да ви донесе икономия до 1 литър на 100 километра, когато колата се движи по магистрала. 

И най-главното - нито един от тези съвети няма да проработи, ако вие сте "нервак" зад волана. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Milen
    16.11.2021 8:01
    Най добре ,качете се на метрото.Най евтино.