Toyota разработи изцяло нова хиперкола GR Super Sport

  • 15.10.2019 8:30 /
  • 2030 /
  • 0
Toyota разработи изцяло нова хиперкола GR Super Sport

Компанията Toyota отдавна развива собствената си линия високоскоростни автомобили GR (Gazoo Racing), на базата на която често се проектират и серийни версии. 

Сега, след победата в знаменитото състезание 24 часа на Льо Ман, японският автомобилен гигант обяви за създаването на принципно нова хиперкола - GR Super Sport, чиято мощност ще е 986 конски сили.

Знаменателна победа 

Марката Toyota разполага с предостатъчно титли в автомобилната индустрия, но в състезанието Льо ман тя успя да постигне победа едва след 20 неуспешни опита. 

Виновник за празненството е Фернандо Алонсо, двукратен световен шампион в класа "Формула 1". Именно той бе зад волана на хибрида Toyota TS050, част от технологиите на която ще бъде използвана и при новата хиперкола. 

Участията в състезанията за издържливост в Toyota са разглеждани като практическа възможност за демонстриране на потенциала на своите електрически хибридни установки. 

Една от главните особености на новата кола ще бъде това, че тя ще бъде продължение на версията, предназначена за шофиране по пътищата.  

Силов потенциал 

Концепцията за GR Super Sport бе за първи път анонсирана през 2018 година. Тогава бе заявено, е хиперавтомобилът ще получи двигател с обем 2.4 литра с двойна турбина в конфигурация с V6.

За сметка на подкрепата от страна на електрическите мотори силовата установка трябва да има мощност от 986 коня. 

Стандартният двигател ще работи с бензин, а електрическата част ще бъде захранвана от литиево-йонни батерии. 

Към момента датата на излизане на пазара на колата все още не е известна, но в Toyota потвърдиха, че колата се намира в етап на разработка. 

Новата мисия на серията GR

Съчетаването на динамичните и мощностните характеристики в серийния автомобил винаги е било проблем за големите автомобилни производители. В GR Super Sport обаче японските специалисти се стараят да премахнат тази бариера, адаптирайки ходовите качества и техническото оборудване на новата кола за шофиране по пътнотранспортната мрежа. 

Заедно с това в компанията разчитат на това, че участието в автомобилния спорт няма да спре и развитието на представителите на семейството на GR в рамките на собствената концепция.  

Новият формат на гонките от висшата класа 

На фона на знаменателното автомобилно събитие в Япония, представителите на спортната федерация FIA обявиха, че за състезателния 2020 сезон ще бъде предвиден нов висш клас състезания за издържливост. 

Предполага се, че този формат ще замени класа LMP1, в който, всъщност, участваше хибридната кола Toyota TS050.

Решението означава, че броят на участниците в състезанията ще се увеличи. В частност, към концерна Toyota може да се присъединят не по-малко именити марки, като McLaren, Aston Martin и Mercedes с неговото подразделение AMG.

Както се вижда, границата се размива не само по линията на разделение между състезателните коли за писти и серийните версии за масово ползване. 

Елитният автомобилен спорт също започва да привлича елитни скъпо струващи автомобили, в които в последно време не на последно място са и дизайнерските качества. 

И макар в това отношение разработката на Toyota да се отличава от класическите спортни коли за Льо Ман, външният ѝ вид съответства на изискванията за аеродинамика. 

Впрочем, бъдещето ще покаже до колко GR Super Sport ще може да се реализира на пистата за състезания и пътищата за общо ползване.  

КОМЕНТИРАЙ